BIST 9.748
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,86
HABER /  DÜNYA

Arınç Yemen'de Osmanlı Kışlası'nda

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yemen ziyaretinin ilk gününde başkent Sana'daki El-Ordi isimli tarihi Osmanlı kışlasını ziyaret etti.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yemen ziyaretinin ilk gününde başkent Sana'daki El-Ordi isimli tarihi Osmanlı kışlasını, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) Yemen Koordinatörlüğü'nü ve Uluslararası Yemen Türk Okulları'nı ziyaret etti. Arınç, "Türkiye Yemen'in daima refahını, güvenliğini ve güçlenmesini istiyor" dedi.

Ziyaretinin ilk durağında, Osmanlı kışlasında askeri bandoyla karşılanan Arınç, Yemenli askeri yetkililerden kışlanın tarihi hakkında bilgi aldı.

Arınç, daha sonra kışlanın içindeki Hamidiye Camisi'ni ve cami avlusundaki Osmanlı paşalarının mezarlarını ziyaret ederek kabirlerin başında dua okudu. Caminin imamından da bilgi alan Arınç, daha sonra kışla içindeki askeri müzeyi gezerek, şeref defterini imzaladı. Arınç, tarihi kışlanın müze bölümünde Osmanlı zamanından kalan topları ve fotoğraf galerisini de gezerek eserleri dikkatle inceledi.yemen-zi̇yareti̇.jpg

TİKA OFİSİNE ZİYARET

Daha sonra TİKA Yemen Koordinatörlüğü ofisini ziyaret eden Arınç, konuklara ve Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Muhammed Said es-Sabi'ye, TİKA'nın misyonunu anlattı.

"Türkiye Yemen'in daima refahını, güvenliğini ve güçlenmesini istiyor" diyen Arınç, iki ülke arasında son yıllarda ticaret hacminin arttığını ve Yemen'in Dostları toplantısında Türkiye'nin yarı hibe yarı proje karşılığı vaat ettiği yardımların hayata geçmesinde TİKA'nın büyük bir rolü olacağını ifade etti.

Arınç, "Sağlık, eğitim, ulaştırma ve altyapı hizmetleri bakımından Yemen'e destek vermeye hazır bir ülke olarak, TİKA'nın faaliyetlerine önem veriyoruz. Çok güzel işler yapacağız. Yeter ki, Yemenli kardeşlerimiz huzur içinde olsunlar birlik ve beraberliklerini bozacak herhangi bir faaliyet içinde bulunmasınlar. Güvenlik, sukünet ve istikrar oldukça, emin olun Yemen kısa bir sürede kalkınacaktır" şeklinde konuştu.  yemen.jpg

Yemen'de yarınki temaslarına ilişkin de bilgi veren Başbakan Yardımcısı arınç, Karma Ekonomik Komitesi (KEK) protokolleri ve bunların altyapısı hakkında Bakan, Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde yapacağı temaslarla, iki ülke arasında bir yol haritası çizileceğini aktardı. Arınç, bu ziyaretiyle birlikte ticari alanda da önemli adımlar atılacağını kaydetti.

Konuşmasının sonunda, Anadolu insanının Yemen denildiğinde aklına ilk olarak kahvenin geldiğini belirten Arınç'ın, "Kahve Yemen'den gelir ama artık kahvenin yerini Gat (hafif uyuşturucu etkisi olan ve Yemen'de çokca çiğnenen ot) almış" sözleri gülüşmelere neden oldu.

"Kahveyi Yemen'e geri getirmek için TİKA ofisinin bahçesine sembolik olarak kahve fidanı dikiyoruz" sözleriyle konuşmasını tamamlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, fidanları Yemenli Bakan Yardımcısı Sabi ile beraber dikti.

Yemenli Bakan Yardımcısı Sabi de, geçiş sürecinde olan ve ekonomik kalkınmada Türkiye'yi rol model seçen Yemen'in TİKA ofisinin faaliyetlerinden oldukça memnun olduklarını belirterek, "TİKA, Yemen için bir kalkınma modeli olan Türkiye'nin tecrübelerinin aktarılmasında kilit role sahiptir" dedi.

TÜRK OKULUNA ZİYARET

Başbakan Yardımcısı Arınç, Yemen ziyaretinin ilk gününde Uluslararası Yemen Türk Okulları'nı da gezdi. Açılışını geçen ay Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı yeni okul kampüsünü gezen Arınç, Genel Müdür Mehmet Yılmaz'dan bilgi aldı.

Arınç, kendisi için hazırlanan programda Yemenli öğrencilerin şiirlerini dinledi. Bir kız öğrencinin Sezai Karakoç'un "Sürgün" adlı şiirini okumasından oldukça etkilendiği gözlenen Arınç'ın, öğrencinin bu şiiri kendisi gibi çok seven "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan daha iyi okuduğunu" söylemesi heyette gülüşmelere neden oldu. Başbakan Erdoğan'a, "Yemen'de bu şiiri senden daha iyi okuyan bir kız öğrencimiz var" diyeceğini belirten Arınç, yarınki Öğretmenler Günü nedeniyle okuldaki öğretmenlere fedakarlıkları için teşekkür ederek kutladı.  

ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

Öğretmenler Günü için Türkiye'ye de bir mesaj gönderen Arınç, öğretmenlerin öğrencileri üzerinde bazen anne babadan bile daha fazla emekleri olduğuna dikkati çekti. Arınç, "Ben bu yaşıma geldim hala ilkokuldaki öğretmenlerimin bir kısmını rahmetle bir kısmını büyük bir minnetle hatırlarım. Nerede onları görsem ellerini öperim, lisedeki öğretmenlerimin hayır dualarını almak için telefonla arar, varsa bir ihtiyaçlarını gidermeye çalışırım. Biz Türkiye'de öğretmenlerimizi çok severiz ve bu çok şükür büyük bir gelenektir bizde. Bu vesileyle hem bu okuldaki öğretmenlerimizin idareciler de dahil olmak üzere, hem de Türkiye'deki öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum" dedi.

Arınç okul ziyaretinin ardından, Türkiye'nin Sana Büyükelçiliği'ne geçerek Büyükelçi Fazlı Çorman'ın, onuruna verdiği akşam yemeğinde Yemen'deki Türk toplumu mensuplarıyla bir araya geldi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞMELER

Yarın 6. Olağan Türkiye-Yemen İş Konseyi toplantılarında Yemenli ve Türk iş adamlarına hitap edecek olan Arınç, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi ve Başbakan Muhammed Selim Basendeva ile de bir araya gelecek. Bu görüşmelerin ardından temaslarını tamamlayacak olan Arınç'ın Pazar sabahı Yemen'den ayrılması bekleniyor.