BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  GÜNCEL

'Arap isyanları bin Ladin'i anlamsızlaştırdı'

Financial Times yazarı Roula Khalaf'a göre, Arap ülkelerindeki ayaklanmalarla 'Bin Ladin'i kahraman yapan öfkenin yerini umut aldı.'

Abone ol

Financial Times gazetesi muhabirlerinden Roula Khalaf, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümünün Arap isyanlarının olduğu bir ortamda fazla bir etkisinin olmayacağı yorumunu yapıyor.

''10 yıl önce bin Ladin, Arap dünyasında bir kahraman olarak görülüyordu'' diyor Financial Times muhabiri Roula Khalaf haberinde.

Habere göre, El Kaide liderinin diktatörlere ve diktatörlerin hamisi ABD'ye karşı şiddete dayalı mücadelesi, özgürlüğe ulaşmak için tek yol olarak görülüyordu.

"Ancak bin Ladin ve yardımcıları, Arap dünyasını sarsan ve rejimlerin barışçı yollarla devrilebileceğini ortaya koyan eylemler boyunca ortada görünmedi."

''Bu isyanlarda genç Araplar kendi seslerini bulup, kendi kendilerinin kahramanları haline gelerek, kendi geleceklerini, 'cihat'tan tamamen farklı bir yolla daha barışçı, çoğulcu bir şekilde şekillendirme arayışına girmişlerdi. Küresel sorunlara değil, kendi ülkelerindeki meselelere sahip odaklanıyorlardı'' diyor Khalaf.

Haberde görüşlerine yer verilen, bölge uzmanı Emile Hokayem, ''Bin Ladin'i kahraman yapan öfkeydi. Ama insanlar, başka yerde umutlarını görünce Arap toplumunda bir anda anlamsız bir varlık haline dönüştü'' diyor.

Financial Times muhabiri, Arap dünyasında Usame bin Ladin'in yasını tutanların bulunduğu, intikam saldırısı riskinin de ihmal edilemez olduğu, Arap toplumundaki isyanların ve çatışmaların uzamasının El Kaide militanlarına kısa vadede kazanım sağlayabileceği ihtimallerine işaret ediyor.

Ancak Roula Khalaf'a göre El Kaide ilham verici özelliğini yitirdi.

Khalaf, ''Ama El Kaide ilham verici bir kavram olarak Arap isyanlarıyla yenilgiye uğratılmış, Obama yönetiminin Müslüman dünyayla uzlaşma arayışıyla da zayıflamıştır'' diyor.