BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.396,19
HABER /  GÜNCEL

Arabaya sokak vergisi geliyor

Öyle bir vergi geliyor ki, tam bir "Deli Dumrul" vergisi... Neredeyse her ay arabadan kira alınacak. Satsan daha iyi...

Abone ol

Hükümet, belediye gelirlerini önemli oranda artıran tasarıyı yeniledi. Kamuoyunda “Deli Dumrul” vergileri olarak anılan düzenleme yasalaşırsa, sokağa park edilen araçtan belediye vergisi alınacak. Hem de günlüğü 7 YTL...  

DELİ DUMRUL VERGİSİ 
Dede Korkut Deli Dumrul'u şöyle anlata:

Meğer Han'ım, Oğuz'da Duha Koca oğlu Deli Dumrul derlerdi bir er var idi. Bir kuru çayın üzerine bir köprü yaptırmıştı. Geçeninden otuz üç akçe alırdı, geçmeyeninden döve döve kırk akçe alırdı. Bunu niçin böyle ederdi? Ki, benden deli, benden güçlü er var mıdırki çıksın benimle savaşsın ki, benim erliğim, bahadırlığım, kahramanlığım, yiğitliğim Ruma, Şama gitsin, ün salsın der idi.
Başbakan Erdoğan, tasarının Temmuz’a kadar yasalaşacağını açıkladı. Belediye gelirlerini artıran yasa, 2006’da TBMM’ye sunulmasına rağmen görüşülemeyerek “kadük” kalmıştı. Tasarı, geçen ay yenilenerek TBMM’ye sunuldu. 

Tasarıda yer alan yeni vergiler şöyle...

* Sokağa ve caddeye park edilen araçlardan vergi alınacak. Buna göre, her taşıt için saatte 2 YTL, günlük 7 YTL geçici kullanım harcı ödenecek. Taksi duraklarındaki taksicilerden de taksi başına 30 YTL “geçici kullanım harcı” alınacak.

* Elektrik, havagazı, doğalgaz ve likit petrol gazı tüketenlerden, satış bedeli üzerinden vergi alınacak

* İmalat ve üretim sektöründe vergi oranı % 1, konut ve diğer sektörlerdeki tüketimde % 5 olacak.

* Gökyüzünde, uçak, helikopter, balon, zeplin kullanılarak yapılan reklamın metrekaresinden günlük 10 YTL, her türlü levha tanıtımlarından metrekare başına 100 YTL vergi alınacak.

* Belediyeler her türlü eğlenceden gelir sağlayacak. Konser, at yarışı, sirk gibi yerlerden yüzde 10 vergi alınacak. Bar, pavyon ve gazino gibi yerlerden eğlence vergisi olarak 80 YTL tahsil edilecek.

* Otel, pansiyon ve tatil köylerinden günlük konaklama ücretinin yüzde 3’ü oranında konaklama vergisi alınacak. Konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınarak büyükşehirlerde 20 kuruş, diğer illerde ise 15 kuruş olarak alınacak.

*Emlak vergisi oranları yeniden belirleniyor. Büyükşehirlerde oturanlar yeni oranları bir kat fazla olarak ödeyecek. Emlak vergisinin 1. taksiti Mart, Nisan, Mayıs aylarında, 2. taksiti ise Kasım’da ödenecek. Peşin ödemede 2. taksitte yüzde 10 indirim yapılacak.

Kaynak: Vatan