BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da kritik görüşme! FLAŞ

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Abone ol

ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, önceki gün gazetecilere yaptığı açıklamada, tutuklu generallere ve öğrencilere dikkat çekmiş, uzun tutukluluk sürelerini eleştirmişti. Ricciardone, bu sözleri sonrası Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 15.30 itibariyle ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone Dışişleri Bakanlığı'na geldi.

Yaklaşık 2 buçuk saat süren görüşme sona erdi. ABD Büyükelçisi Ricciardone Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldı. Kritik görüşmede terörle mücadele konusu ve ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin açıklamaları konuşuldu.

BÜYÜKELÇİ'DEN ÖZÜR

Üzgün olduğunu belirten Ricciardone'nin de "Maksadım bu değildi. Ben de yazılanlardan rahatsız oldum" ifadelerini kullandığı öğrenildi.

büyükelçi.jpg

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE JET YANIT

Bu arada ABD Büyükelçiliği’nden de son gelişme ile ilgili açıklama geldi. Açıklamada “Türk hükümeti ile düzenli temas halindeyiz. Dışişleri ile görüşmemizde olağanüstü bir durum yok” denildi.

BÜYÜKELÇİLİK UYARILACAK

AK Parti sözcüzü Hüseyin Çelik'e ABD Büyükelçi hakkında yaptığı uyarı niteliğindeki açıklamalarve bugünkü görüşme soruldu. Hüseyin Çelik ,"Ben parti sözcüsüyüm. Ben şahsi görüşüm dese bile parti adına açıklanır. Ben bir şey söylediğimde kimlerle görüştüğümü tahmin etmeniz lazım. ABD elçisi 15.30’da Dışişleri’ne gidecek.

Daha önce kendisinin canlı bomba eylemi ve sonucunda meydana gelen gelişmeleri müsteşarla paylaşmak için gidiyor. Daha önce randevu almış. Bu görüşme esnasında benim açıkladığım, benim gösterdiğim tepkiye benzer bir tepkinin gösterileceğini tahmin etmeniz lazım. 15.30’daki randevu önceden belirlendi. Ama bu görüşmede büyükelçi uyarılacak."

TUTUKLULUK SÜRELERİNİ BÖYLE ELEŞTİRMİŞTİ

Uzun tutukluluk sürelerine değinen Ricciardone, "Sanıklar neyle suçlandıklarını bilmiyor" iddiasında bulunmuştu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Çok uzun süredir hapiste olan milletvekilleri var, bazıları belirsiz suçlarla hapiste tutuluyorlar. kendilerine ülkeyi koruma görevi verilen askeri liderler, sanki teröristmiş gibi hapisteler. Profesörler var. Eski YÖK Başkanı, hakkındaki 16 yıl önce görevdeyken yaptğı çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalarla demir parmaklıklar ardında tutuluyor. Harçları protesto için barışçı gösteri yapan öğrenciler hapiste. Eğer bir yargı sistemi bu sonuçları doğrurursa ve bunun gibi insanları teröristlerle karıştırırsa, Amerikan ve Avrupa Mahkemeleri'nin buna karşılık vermesi zor olur" diye konuşmuştu.

HÜKÜMETİN CEVABI AĞIR OLDU             31971.jpg

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin Türk yargı sistemine yönelik sözlerini sert bir şekilde eleştirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, sosyal paylaşım sitesi twitter'da "Rcciardone Türkiye'ye gelir gelmez, buna benzer bizim iç meselelerimizle ilgili laflar etmişti. O zaman Başbakan kendisine 'Acemi büyükelçi' demişti. Öyle anlaşılıyor ki bu geçen süre içinde sayın Ricciardone haddini bilmeyi öğrenememiş. Si bir diplomatsınız, içeriğine vakıf olmadığınız bir meseleden dolayı, nasıl bir ülkenin iç işleriyle, yargı sistemiyle ilgili ahkam kesersiniz? Bu hakkı size kim veriyor?

Sayın Ricciardone 'Avrupa mahkemelerinin, bizim mahkemelerimizde alınan kararları anlamakta güçlük çektiğini' söylüyor. Sayın Ricciardone! Sizin mahkemeleriniz bizim mahkemelerin temyiz mahkemesi değil. Dolayısıyla sizin mahkemeleriniz anlar ya da anlamaz onların problemi. Siz önce Guantanomo'yu izah edin dünyaya. 'Dinime tan eden bari Müselman olsa. Sayı Ricciardone'yi kendi sınırları ve hudutları içinde kalmaya davet ediyoruz. Bunu hoş karşılamadığımızı, kınadığımızı ifade ediyorum. Sayın büyükelçi haddini bilmelidir." sözleriyle tepki göstermişti.