BIST 10.448
DOLAR 32,20
EURO 34,90
ALTIN 2.409,46

Aman bu belirtilere dikkat edin!

Aman bu belirtilere dikkat edin!

Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de lökositlerin normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren, vücuttaki kan üretim sistemini (lenfatik sistem ve kemik iliği) etkileyen bir kanser türüdür. lösemide, yüksek sayıdaki olgunlaşmamış ve malign hücrelerin normal ilik hücrelerinin yerini alır ve...

Aman bu belirtilere dikkat edin!

Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de lökositlerin normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren, vücuttaki kan üretim sistemini (lenfatik sistem ve kemik iliği) etkileyen bir kanser türüdür. Lösemide, yüksek sayıdaki olgunlaşmamış ve malign hücrelerin normal ilik hücrelerinin yerini alır ve iliklerde hasar meydana gelir.

Aman bu belirtilere dikkat edin!

Bu sayede kan pıhtılaşmasında rol oynayan plateletler ve savunmada rol oynayan lökositlerin sayısı azalmaya başlar ve sonunda lösemi hastalarında zedelenmelerin ve kanamaların yoğun görülmesine neden olur. Hastaların savunma mekanizması zayıflar kolay ve enfeksiyon kapma riski kolaylaşır. Löseminin ilerleyen aşamalarda, kırmızı kan hücresi eksikliği anemiye, nefes darlığına neden olabilir.

Aman bu belirtilere dikkat edin!

Kan kanserinin hücre tipine göre (myeloit, lenfoit gibi) ve hastalığın süresine göre (müzmin ve had) çeşitleri vardır. Bazı tipler daha hızlı ve kötü bir gidiş gösterir. Çocukluk çağında ise, lösemi tipleri diğer kanser tiplerine göre daha sık görülmektedir (Yüzde 35). Ülkemizde her yıl 16 yaşın altında 1200- 1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

Aman bu belirtilere dikkat edin!

Lösemiler akut veya kronik olarak (mikroskoptaki görünüşlerine göre alt gruplara ayrılırlar) ve tümörün yayılım ve gelişim özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Genel olarak, akut lösemiler çocuklarda ortaya çıkarken, kronik lösemiler daha çok yetişkinlerde görülme eğilimindedirler.