BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,96
ALTIN 2.443,57
HABER /  EKONOMİ

Altının kaderi onların ellerinde saklı

Piyasa uzmanı Kaan Sarıaydın'dan piyasalara ilişkin çarpıcı bir analiz...

Abone ol

"Merkez bankaları para basmadığı sürece altın düşecek. Türk lirasındaki düşüş, jeopolitik risklerden kaynaklanıyor. Bölgedeki en ufak bir siyasi gelişmenin ardından doların çok daha yüksek seviyelere çıktığını göreceğiz."

Bu uyarılar piyasa uzmanı Kaan Sarıaydın'a ait.

Bear Stears'den Lehman Brothers ve Morgan Stanley'e kadar birçok kurumda görev yapan Sarıaydın, piyasalarda son dönemde artan dalgalanmaları değerlendirdi:

"Korkutucu senaryolar akıllara geliyor."

"PARA BASMADIKLARI SÜRECE ALTIN DÜŞECEK"                

Babacan'dan piyasaları korkutacak itiraf
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bugün kürsüye çıktı ve Avrupalı liderleri hedef aldı. Sözleri ise tehlikenin habercisi gibiydi...
Ayrıntılar için TIKLAYIN

Hürriyet'in haberine göre; Sarıaydın, her iki yatırım aracındaki değerlenmenin merkez bankalarının para basmalarıyla ilgisi olduğuna dikkat çekti.

Sarıaydın, "Aslına bakıldığında dolar diğer para birimleri karşısında da değer kazanıyor. Dolar sadece son dönemde TL karşısında değer kazanmadı. Diğer para birimleri karşısında da değer kazandı. Bunun temel nedeni, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para basmaması. Dolar son yıllarda, Fed'in parasal gevşeme hareketleri nedeniyle değer kaybı yaşadı. Fed para bastıkça, dolar değer kaybetti. Şimdi en son Jackson Hole'da gerçekleşen toplantıda, para basma kararı çıkmadı.

OLUMSUZ KARŞILANDI

Piyasa ise bu durumu olumsuz karşıladı. Aslına bakıldığında, piyasanın bir merkez bankasından para basmasını talep etmesi kadar "aciz" bir durum yoktur. Bütün bunlar günü kurtarma dilekleri. Yatırımcılara göre, birileri para bassın, borsa o gün yüzde 5 yükselsin yeter. Ama günü kurtararak, gelecekteki daha büyük felaketlere davetiye çıkarmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Şimdi Fed'in para basıp basmayacaklarını bilmiyoruz" dedi.

RESESYON GÖSTERGESİ

Altının piyasada, para birimlerinin ne kadar değerlendiğinin bir işaretcisi olduğunu söyleyen Sarıaydın, asıl felaket göstergesinin bakır fiyatları olduğunu belirtti.

Sarıaydın, "Bakır bütün sanayi ve endüstriyel üretimde kullanılan bir emtia. Bakır fiyatlarının yükselmesi, küresel ekonomide yeni bir resesyonun göstergesi" diye konuştu.