BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.437,61
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları ABD verileriyle iyice sıkıştı

Geçtiğimiz haftayı ağırlıklı olarak 10 dolarlık dar bantta geçiren altın, gümüş ile birlikte haftayı kırmızıda kapattı, Platin ve Paladyum getirileriyle yatırımcılarını sevindirdiler.

Abone ol

Altın haftaya 1293 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli giriş yaptı. Haftanın en iyi rakamını 1305.46 dolar/ons ile kaydeden altın, kar satışlarına maruz kalarak aynı hızla geri çekilirken, aşağı yönlü trend ABD’den açıklanan verilerle engellendi. 


Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ'den Nazlı Gökçe Mis'in analizine göre, ülkenin perakende sektörüne ait rakamların hayal kırıklığına uğratması ve bazı önemli firma bilançolarının kötü gelmesiyle 10 dolar kazanan altın 1295 dolar/ ons’a uzandı. Hafta ortasında Küresel borsa endekslerinde yükseliş gözlenirken, Euro/dolar paritesinin sert düşüşünden de negatif etkilenen altın 1287 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Aynı gün açıklanan FED tutanaklarına göre kanun yapıcılar, devam eden varlık alım programının arkasında enfl asyon riski barındırdığını belirtirken, yakın zamanda herhangi bir faiz artırımına gidilmeyeceğini de yinelediler.

Gelişmenin ardından altın son 7 günün en düşük seviyesi olan 1283.52 dolar/ons’a geri çekildi. Sonraki gün Asya kaplanı Çin’den açıklanan güçlü imalat verileri, küresel borsaların yanında, altın ve gümüşün de içinde olduğu emtia piyasasını omuzladı. Ayrıca dünyanın ikinci büyük tüketicisi Hindistan’da daha fazla firmaya, denizaşırı ithalatlar için izin verilmesiyle altın 1303.80 dolar/ons’a ulaştı. Sonrasında ABD’nin işsizlik başvuruları yüksek açıklanırken, Chicago FED ulusal aktivite endeksi yeniden eksi bölgeye geçti. Altın, kazancını geri verirken günü 1294 dolar/ons seviyesinden bitirdi. Son gün radikal bir hareket yapmayan altın kapanışı 1292.58. dolar/ons ile ekside gerceklestirdi.

Altın bir süredir sıkışmış durumda. Pazar günü gerçekleşen Ukrayna seçim sonuçları ve opsiyon piyasa sındaki Haziran vadeli kontratların Salı günü sona erecek olması, altına beklediği kırılmayı getirebilir. Bu hafta yakın takip edilmeli, kırılmanın aşağı yönde olmasını bekliyoruz.