BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.395,48
HABER /  DÜNYA

Altı alacaklara duyurulur

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altına yatırım yapacak olanlara, eylül ayında Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) açıklamasını bek...

Abone ol

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altına yatırım yapacak olanlara, eylül ayında Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) açıklamasını beklemelerini önerdi.
Başman, altın fiyatlarının yükselmesinin sebebinin bütün dünyayı saran Mortgage skandalının ve bunun Avrupa’yı da pençesine almasına bağlayarak, "Ticaret ağırlığımızın Avrupa ile olması nedeniyle bizim de bu krizin içine saplanmamıza yol açtı. Bu krizin görünen boyutları bu krizin yarattığı şok dalgaların pozitif anlamda etkileri altın oldu. Çünkü insanlar yaptıkları kağıt üzerindeki yatırımların maalesef boş olduğunu gördüler. Dövizin boş olduğunu gördüler, çünkü karşılıksız para basılıyor. Bu demektir ki cebinizde karşılığı olmayan kağıt parçası taşıyorsunuz. Aldığınız hisse senetleri, devlet tahvilleri, hazine bonoları gibi kağıtlar yatırım firmalarının yaptığı yatırımların boş olduğu görüldü ve fiziki mallara yöneldiler. Nedir bunlar? Altın, gümüş, platin, demir, bakır, çelik ve petrol gibi mallar" dedi.
Altının nisan ayında çok hızlı bir düşüş yaptığını, bunun sebebinin de ekonominin düzene girmesi olduğunu belirten Başman, “Yunanistan, İspanya, İzlanda ve Portekiz gibi ülkelerin kendi yoluna dönmeleri yavaş yavaş bataktan çıkıp yükselmeye başlamaları, Amerika’nın selamete ulaşması, FED’in artık parasal genişlemenin yanı sıra piyasaya karşılıksız para sürmeyeceğini ifade etmesi, dolayısıyla ülkelerin yatırım amaçlı kredi kullanmaya başlamaları artık altınla ilgili olarak güvenli limandan çıkıp açık denizlere ekonominin dolaşmasını sağladı. Böyle olunca ellerindeki altın stokları boşaltıldı. Bunun karşılığında altın düştü” diye konuştu.
FED’in son yaptığı açıklamada; “Tahvil alımlarını azaltabiliriz ancak eylül ayında bunu göreceğiz” gibi ifade kullanmasının kafalarda soru işareti bıraktığını kaydeden Başman, “Piyasaya yeniden karşılıksız kağıtlar çıkacak. Çünkü FED her ay Amerika’da 85 milyar dolarlık tahvil alıyor bu da senede 1 trilyon dolar piyasaya para sürmesi demektir. Bu para karşılıksız bir para olduğu için hemen karşılığında bunun fiziki metaller ve metalar canlanmaya başladı. Böylece altın, gümüş gibi ürünlerin fiyatlarında artışlar başladı” şeklinde konuştu.

KUYUMCULAR ODASI BAŞKANI, ALTIN ALACAKLARA FED’İ BEKLEMELERİNİ ÖNERDİ
24 ayar altının Adana şehrinde işlem gören fiyatının 90 TL olduğunu aktaran Başman, “Ancak sevgili müşterilerimiz zaman zaman arıyorlar, biz internetten baktık 89 lira 60 kuruş, 89 lira 80 kuruş sizde niye 90 TL. Biz fiyatlarımızı esnafımıza tavsiye niteliğinde dağıttığımız zaman Adana’da yaklaşık 200 kuyumcuya fiyat gidiyor, ilçelere de giden yerler var. 10 kuruş, 20 kuruş, 30 kuruş gibi değişiklikleri biz gözardı ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Başman, altın fiyatlarının yükselişinin eylül ayında FED’in yapacağı açıklamaya bağlı olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
“Biz de heyecanla o açıklamayı bekliyoruz. Açıkça söyleyeyim bazı kuyumcu arkadaşlarımız ciddi anlamda zarar ettiler. Biz beklemiyorduk açıkçası yükselmesini. Kuyumcular bir maliyet oluşturdu ellerinde ürünleri. 107 liradan fiyatlarımız döndü, bizim gram başına 107 liraya kadar fiyat çıkmıştı. Fakat en son 75 liraya geldi, 75 liradan 82’ye çıktı 80’e geldi ve tekrar başladı oradan yukarı doğru. Bunlar maliyet oluşturdu. Elimizdekinin parasını, sattığımız ürünün parasını yeniden altın olarak koymalıyız çünkü bizim sermayemiz altındır para değildir. 107 liralardan 100 liralardan bir ortalama maliyet oluşturdu altın ve düşünün ki 75 liraya düştü. 75-80 liradan malını satmış arkadaşım 90 liradan malını yerine koyacaksa zarar edecek.”
Bayramda hareketlenen satışların Ramazan ayından sonra durgunluğa girdiğinin de altını çizen Başman, altın almayı bekleyen vatandaşlara eylül ayını, FED’in yapacağı açıklamayı beklemeleri gerektiğini belirterek altının uzun vadede her zaman kazandıracağını, bu bağlamda para olarak kalan paranın harcanıp bitebileceğini, bu yüzden yatırımcıların ve vatandaşların nakit para yerine altına yatırım yapmalarının en azından zarar etmelerini engelleyeceğini söyledi.
(İHA)