BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,06
ALTIN 2.503,34
HABER /  GÜNCEL

Altaylı'dan Ciner'e yeni sorular

Notta şu ifadeler yer alıyor: "Bu yazıların altında çapanoğlu arayanlar oluyor. Hiç aramasınlar. Ailece tanışırız"

Abone ol

Birkaç gündür köşesinde Turgay Ciner'in sahibi olduğu Sabah ve ATV ile ilgili yazılar yazan ve Ciner'in gönderdiği açıklamayı bugün de ele alan Altaylı, bu grup hakkındaki şüphelerinin devam ettiğini yazdı.

Amortisman giderinin yıllık 30-40 milyon dolar olduğunu iddia eden Altaylı, buna karşın Ciner'in 10 milyon dolar kira ödediğini yazmış. Altaylı, yazısının sonunda da "kimse çapanoğlu aramasın. Turgay Ciner ile yıllardır tanışırız. Bazen buluşur konuşuruz. Ailece tanışırız." diye not düşüyor.

B
irincisi, ATV ve Sabah grubundaki demirbaşların yıllık amortisman gideri ne kadar? Yani bu malların asıl sahibi olan TMSF'ye bu malların satın alınmasından doğan yük yılda kaç lira.
Bu yükün karşılanması için kullanılan parasal kaynağın yıllık maliyeti, yani finansman gideri ne kadar. Bana sorarsanız ATV ve Sabah'ın sahip olduğu teknik imkanların yıllık amortisman gideri en az 40-50 milyon dolar.

Yıllık 40-50 milyon dolarlık bir amortisman gideri olan bu ekipman nasıl oluyor da, yılda 10 milyon dolara, yani yılda en az 30 milyon dolar zararına kiralanabiliyor. İkinci soruma gelince; kárın yüzde 55'i TMSF'ye verilecek ve 10 milyon dolardan az olmayacakmış. Peki bu kárlılık nasıl denetlenecek. ‘‘Merkez’’ adı altında yeniden yapılanan bu şirketlerin yönetiminde TMSF'nin bir temsilcisi var mı?  Bu şirketlerdeki giderlerin şişirilmediğini, gelirlerin saklanmadığını nasıl bileceğiz, TMSF nasıl bilecek?

Soruları bununla da bitmeyen Altaylı yıllık kiranın ödendiği konusunda da şüpheleri bulunduğunu yazarak şu soruyu sormuş:

Üçüncü sorum ise biraz daha basit. Dün TMSF'den beni arayan bir okurum, ‘‘Turgay Bey yılda 10 milyon dolar kiradan bahsediyor. Sorun bakalım TMSF'nin yetkililerine bugüne kadar kaç milyon dolar kira ödemişler’’ dedi.Eğer anlaşma dedikleri gibi 2002 yılında yapıldıysa iki yıllık kira ödendi mi? Ya da Merkez, TMSF'ye bugüne kadar kaç lira kira ödedi. Bu soruların muhatabı TMSF yetkilileri. Gelecek her türlü yanıt burada yerini alacak.

Altaylı yazının sonunda şu ilginç notu da eklemeyi unutmamış:

NOT: Bu yazıların altında çapanoğlu arayanlar oluyor. Hiç aramasınlar. Turgay Ciner ile yıllardır tanışırız. Aleyhinde çok yazım olmuştur. Zaman zaman lehinde yazılarım da olmuştur. Bazen buluşur konuşuruz. Ailece tanışırız. Ama benim bu tanışıklığım bu soruları sormama engel olmaz. Sabah'ı ve ATV'yi bu şartlarla babam alsa ona da aynı soruları sorarım.