BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,88
ALTIN 2.434,12
HABER /  DÜNYA

Almanya'da gurbetçiler şokta

Almanya'da 8 Türk'ün ölümünden sorumlu olduğu iddia edilen Holger G. hakkında mahkemeden şok karar..

Abone ol

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 Alman polis memurunun ölümünden sorumlu tutulan Neonazi hücresi hakkındaki soruşturmanın önde gelen şüphelilerinden Holger G. serbest bırakacağı kararlaştırıldı.

Mahkeme, Holger G.'nin "aşırı sağcı terör eylemlerine destek suçlamasını destekleyecek güçlü kanıtlar olmadığı" gerekçesiyle  hakkındaki tutuklama kararını kaldırdı.

PLANLARDAN HABERİ YOK

Deutche Welle, Holger G.'nin, geçen Kasım ayında tutuklanırken "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) adlı aşırı sağcı terör hücresinin üyelerine yaklaşık 10 yıl önce silah, para ve kimlik temin etmekle suçlandığını hatırlattı. Habere göre mahkeme, 1990'lı yılların sonundan itibaren aşırı sağcı grupla birlikte hareket eden Holger G."nin, NSU"nun terör eylemlerinde rolü olduğunu kanıtlayacak güçlü kanıtlar bulunamadığı gerekçesiyle, tutuklama kararını kaldırdı. Mahkeme, Holger G.'nin sağladığı silahın terör eylemlerinde kullanılmadığını tespit ederken; şüphelinin grubun cinayet planlarından haberdar olmadığı ve bunları onaylamadığı ifadesini de dikkate aldı.

Der Spiegel dergisinde şubat ayında yayımlanan haberde Holger G.'nin savcıya verdiği ifadelere yer verilmişti. Şüpheli, cinayetlerin arkasındaki 3 şüpheli ile 2000 yılında aralarında görüş ayrılıkları ortaya çıktığını savunurken, kendisinin arkadaşlarının radikal tavırlarını benimsemediğini anlatmıştı. Holger G., daha sonra gruba baskı altında yardım etmek zorunda kaldığını, onlardan kaçmak istediğinde de tehditle karşılaştığını savunmuştu.

Almanya'da 2000-2006 döneminde işlenen 8 Türk ve 1 Yunan vatandaşının, 1 Alman polis memurunun öldüğü cinayetler uzun süre karanlıkta kalmıştı. Cinayetlerin yaklaşık 7 ay önce, esrarengiz bir dizi olay sonrasında açığa çıkması ve bir Neonazi terör hücresine ulaşılması, kamuoyunu sarsmıştı.

Terör hücresinin üyelerinden Beate Zschäpe'nin ateşe verdiği Zwickau'daki evde yaklaşık 12 silah ele geçirilmişti. NSU üyeleri Uwe Böhnhardt ile Uwe Mundlos'un ölü bulundukları karavanda da 8 silah bulunmuştu.