BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.416,58
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da 2. ell kan ağlıyor

Almanya'da otomotiv sektöründe yaşanan daralma nedeniyle üreticiler büyük çaplı indirimlere gidince 2. el otomobil fiyatları düştü.

Abone ol

Yüzde 35'lere varan indirim nedeniyle acente otomobil satışları artıyor. Kullanılmış araç satıcıları ise zorda.

Alman otomotiv sektörü uzmanı Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer yönetimindeki Automotive Research Center'ın yaptığı araştırmaya göre otomobil galerilerinin rekabet ortamında başvurdukları indirimlerin tüketicilere yaradığı, ancak ikinci el otomobil satıcılarını da zorladı.

Otomobil galerilerinin en son 7 yıl önce bu denli büyük indirimlere başvurduklarını belirten Dudenhöffer, 'Otomobil piyasasında rekabetin daha önce bu boyutlara ulaştığını hatırlamıyorum. Bunun birinci sebebi otomobil galerilerinin hedef kitlelerinin büyük bir kısmını oluşturan Avrupa pazarında yaşanan ekonomik kriz. İtalya, İspanya ve Yunanistan'da yaşanan kriz ülkelerdeki otomobil alımını durdurdu' dedi.

Büyük çaplı indirimlere giderek otomobil satışlarının cazip hale getirildiğini ifade eden Dudenhöffer, otomobil galerilerinin uyguladıkları indirimlerden yararlanmak isteyenlerin, oto galerilerin internet sitelerini ziyaret etmelerini tavsiye etti. Avrupa'da azalan satış rakamlarının arttırmak isteyen otomobil galerileri alışık olunmayan indirimlere başvuruyor. Böylece örneğin Opel Corsa modeli için yüzde 35, Honda Civic için yüzde 30, Volkswagen Up için yüzde 29, ve Fiat Punto için yüzde 27 oranında indirimler uygulanıyor.

FABRİKALAR KAPANACAK

Otomotiv uzmanı, Avrupa'daki ekonomik kriz ve sektörde yaşanan sıkıntının bu şekilde sürmesi durumunda otomobil üretiminin büyük ölçüde gerileyeceğini belirterek, bazı büyük firmaların üretimini durduracağını kaydetti. Peugeot ve Citroen markalarını üreten Fransız otomobil devi PSA'nın fabrikalarının bir kısmının kapatacağını ve dolayısıyla çok sayıda personelinin işsiz kalacağını belirten Dudenhöffer, 'Opel de çok parlak dönemler geçirmiyor. Beş yıl içinde Avrupa'daki otomobil sektörünü tanınmaz hale bürünecek. Orta ölçek otomobil galerileri yok olacak' dedi.

REKABET ŞANSIMIZ YOK

Köln kentinde ikinci el otomobil satan Zeki Özcoşar (50), büyük otomobil şirketlerinin uyguladığı indirimler karşısında çaresiz kaldığını belirterek, şunları söyledi 'İkinci el otomobil satışları yüzde 80 civarında azaldı. Büyük otomobil üreticileri ile rekabet etmem mümkün değil. 7 bin Euro'ya bile yeni bir otomobil alınabilinirken, müşteriler ikinci el otomobilleri tercih etmiyor. Bu yüzden yeni model ve kazasız otomobiller bulunduruyorum. Ayrıca müşterilerimin güvenini sürdürmek için otomobillerin çok iyi durumda olmalarına dikkat ediyorum. Bunlar dışında elimden gelen başka bir şey yok.'