BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  DÜNYA

Almanya suç işleyen Suriyelileri Türkiye'ye gönderecek!

Almanya'da suç işleyen mülteciler anavatanları olan Suriye'ye değil Türkiye'ye gönderilecek.

Abone ol

Almanya suç işleyen mültecileri kolayca sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Almanya, Suriye'ye gönderemeyeceği suçlu mültecileri Türkiye'ye göndermeyi planlıyor.

Geçen hafta da AB dönem başkanı Hollanda'da koalisyon ortağı İşçi Partisi, sığınmacıların gemilere bindirilip doğrudan Türkiye'ye geri yollanmasını öngören bir plan hazırlamıştı. Bu plana AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'ndan tepki gelmişti.

Geçen yıl mültecileri 'Hoş geldiniz' diye karşılayan Almanya, şimdi mültecileri geri göndermek için yasa üstüne yasa hazırlıyor.

Mültecilere aile birleşimi için iki yıl sınırlama getiren Almanya, suç işleyen mültecileri hızla sınır dışı etmek istiyor.

TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK

Cenevre Mülteciler Sözleşmesi Suriyeli mültecileri kendi ülkelerine göndermeye izin vermediği için, Almanya bu durumdaki Suriyeli mültecileri Türkiye'ye göndermeye hazırlanıyor. Hükümetin mülteciler koordinatörü Peter Altmaier, "Türkiye ve başka ülkelerle bu konuda müzakereler yapıyoruz“ dedi.

Bu bağlamda Türkiye üzerinden gelen ve Almanya'da suç işleyen mülteciler Türkiye'ye geri gönderilecek.

Altmaier, bu yılın başından itibaren 50 bin civarında mültecinin Almanya'dan çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

Altmaier; Cezayir, Tunus, Fas'tan gelecek mültecilerin ise Almanya'da hiçbir şansı olmadığını vurguladı.

GABRIEL DE DESTEK VERİYOR

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, suçlu Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesinde Altmaier'in yavaş davrandığını savundu.

Mülteciler koordinatörü Altmaier'i koalisyonun kararını yavaş uygulamaya koymakla suçlayan Gabriel, Türkiye'yle daha yeni görüşüyor olmasının hata olduğunu belirtti. Gabriel, bu tür sözleşmeler bir an önce yapılmadığı sürece, hiçbir kararın fayda getirmeyeceğini kaydetti.

Yeşiller ise planı gerçekçi bulmadıklarını açıkladı ve hükümetin bunu nasıl ve ne karşılığında yapacağını açıklamasını istedi.

Mülteci politikasına karşı kamuoyunda tepkilerin artması üzerine Başbakan Angela Merkel de politik değişikliğe gideceği mesajını verdi.

Partisi CDU'nun Mecklenburg Vorpommern eyalet teşkilatı kurultayında konuşan Merkel, mültecilerin büyük çoğunluğunu sadece geçici bir süreliğine aldıklarını belirtti.

Merkel, "Suriye'ye barış geldiğinde, Irak'ta IŞİD yenildiğinde biz sizin tekrar ülkenize dönmenizi bekliyoruz“ dedi.

Mültecilere sunulan koruma süresi ise 3 yıl.

Yeşiller Eşbaşkanı Simone Peter, Merkel'in açıklamasını "Hoş geldin kültüründen acı bir geri dönüş“ olarak niteledi.