BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  POLİTİKA

Almanya Dışişleri Bakanı: Türkiye'yi destekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Ankara Palas'ta ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İdlib'e yönelik saldırılara ilişkin, "Bunların amacı İdlib’i ele geçirmek'' dedi

Abone ol

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İdlib'de kimsenin kimseyi kandırmaması gerektiğini söyleyerek asıl amacın bölgeyi ele geçirmek olduğunu ifade etti. Bu pozisyonun ciddi riskler taşıdığını belirten Çavuşoğlu, olası bir müdahalenin her bakımdan felaket olacağını kaydetti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise İdlib ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin endişelerinde haklı olduğuna vurgu yaparak, Tahran zirvesini desteklediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Ankara Palas'ta ortak basın toplantısı düzenledi. Almanya ve Avrupa'nın ırkçılığa karşı duruşunu taktirde karşıladıklarını belirten Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı ile İstanbul'a aynı uçakta gideceklerini, yoğun bir gündemin kendilerini beklediğini kaydetti.

''HER BAKIMDAN FELAKET OLUR''

Rusya ve Suriye'nin İdlib'e düzenlediği hava operasyonuyla ilgili değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, geniş çaplı bir saldırı olasılığı ortaya çıktıktan sonra bu konuda yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirtti. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Bu saldırıların önlenmesi için temaslarımızın olduğunu söyledik. Bu saldırıların yanlış olduğunu Rusya'ya ilettik. İdlib çatışmazlık bölgesinin korunması gerekiyor. Radikal terörist gruplara yönelik ortak strateji belirlememiz lazım. Biz bu konuda Türkiye olarak çok çaba sarf ettik. Bunun çözümü İdlib'i bombalamak değildir. Tahran Zirvesi'nden önce yapılmasını da doğru bulmuyoruz. Amacımız bu gerginliği azaltmak, muhalefet ile rejim arasında güven oluşturacak adımları devam ettirmek ve siyasi çözüme dair adımlar atmak. Teröristler nereye gidecek? Bunlar Türkiye'ye gelebilir, geldikleri ülkeye gidebilir, Avrupa'ya da gidebilir. Bu tehlikeli.

"2 MİLYON MÜLTECİ NEREYE GİDECEK?"

Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptık. Güvenli bölge dediğimiz bazı alanlara Suriyelilerin dönmesini sağlamak için çalışırken 2 milyon mültecinin nereye gideceği belli olmaz. Arzumuz bu saldırıların önlenmesidir."

MAAS: TÜRKİYE'Yİ DESTEKLİYORUZ

Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise bakan olarak Türkiye'ye ilk gelişi olduğunu söyledi. Türkiye'nin Almanya için sadece bir komşu ülke olmadığını belirten Mass, iki ülke arasında çok yakın ekonomik işbirliği bulunduğunu kaydetti. İdlib'de çatışmaların olabileceğini ve Türkiye ile bu konuda görüşmelerin devam edeceğini belirten Mass şunları söyledi:

"Binlerce insanımıza iş sağlayan iş yerleri var. Yeniden iyi bir konuma getirilmesi ve bu nedenle de bakanlar olarak diyalog mekanizmasını oluşturmak istiyoruz. Çok sayıda uluslarası standartları kabul eden bir ülke. Türkiye Avrupa'ya doğru kendini bu konuda ilerletme yönünde. Suriye'deki durumu da ele aldık. Türkiye büyük bir endişe ile sınırındaki bu gelişmeleri izliyor. İnsani felaketin ortaya çıkabileceği bir bölge. Tahran'daki zirve ile ilgili Türkiye'yi destekliyoruz.''