BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL

Almanya: AB'nin mülteci kotası 'okyanusta damla'

Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Avrupa Birliği'nin açıkladığı 160 bin kişilik mülteci kotasının göçmen krizinin boyutları karşısında "okyanusta bir damla" olduğunu söyledi.

Abone ol

Alman Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, AB'nin açıkladığı 160 bin kişilik mülteci kotasının göçmen krizinin boyutları karşısında "okyanusta bir damla" olduğunu söyledi.

Bu yıl Almanya'ya 450 bin kişinin ulaştığını söyleyen Gabriel, bunların 37 bininin de Eylül'ün ilk sekiz gününde geldiğini anlattı.

Çoğu Suriyeli on binlerce mülteci son haftalarda Avrupa'nın kuzeyine doğru gidiyor.

Sırbistan Televizyonu Macaristan sınırına son 24 saatte beş bin mültecinin ulaştığını bildirdi.

Macaristan ordusu ise sınır güvenliği ve insan akışına engel olma senaryolu bir tatbikat yapıyor. İnsan hakları grupları tatbikatı eleştirdi.

'120 bin kişi kotalarla dağıtılsın'

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker dün Yunanistan, Macaristan ve İtalya'ya ulaşan 120 bin mülteciyi zorunlu kotalarla AB ülkelerine dağıtılmasını öngören planı açıklamıştı.

AB geçen Mayıs ayında da sadece Almanya ve İtalya'dan 40 bin kişilik kota ayrıldığını duyurmuştu.

Alman Parlamentosu'nda konuşan Sigmar Gabriel ise AB'nin planlarını "nazik olmak istiyorsanız bir ilk adım denilebilir. Ya da okyanusta bir damla diye de tanımlayabilirsiniz" dedi.

Almanya'nın bu yıl 450 bin göçmenin kaydığını yaptığını söyleyen Gabriel geçen ay 105 bin, Eylül'ün ilk sekiz gününde de 37 bin kişinin kaydedildiğini belirtti.

Mülteci kriziyle ilgili bugünkü diğer gelişmeler ise;

  • Macar makamlarına gelecek hafta 4 bin mültecinin daha geleceği bildirildi.
  • Yunan hükümetinin kiraladığı bir feribotla Midilli Adası'ndaki 2.500 mülteci Yunan anakarasına taşındı.
  • Danimarka Almanya ile tüm demiryolu bağlantısını askıya aldı ve polisin İsveç'e ulaşmaya çalışan yüzlerce göçmeni durdurmasından sonra bir otoban da geçici olarak kapatıldı.