BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,13
ALTIN 2.472,14
HABER /  DÜNYA

Almanlar da İsrail'e sırt çevirdi

Uluslararası arenada zor günler geçiren İsrail, en büyük destekçilerinden biri olan Alman halkının da güvenini kaybediyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un İsrail'e yapacağı gezi öncesi Stern dergisi tarafından yaptırılan ankete göre Alman halkının yüzde 70'i İsrail'in kendi menfaatleri çerçevesinden politika güttüğünü düşünüyor. Bu oran 2009'daki benzer bir ankete göre yüzde 11'lik artışı ifade ediyor.

Almanların yüzde 59'u ise İsrail'in ''agresif bir politika izlediği'' görüşünde. Yine bu oran da bir önceki ankete göre yüzde 10'luk yükselişe işaret ediyor. İsrail'i ''sempatik'' bulanların oranıysa son üç yılda yüzde 45'ten yüzde 36'ya düşmüş durumda. İsrail'in ''insan haklarına riayet ettiğini'' düşünen Almanların oranıysa sadece yüzde 21'de kalıyor. Bu oran daha önce yüzde 30 civarındaydı.

Bu arada Almanların büyük kısmı II. Dünya Savaşı esnasında Naziler tarafından yapılan soykırım sebebiyle şimdilerde İsrail'e karşı herhangi bir tarihi sorumluluk duymadıklarını ifade ediyor. Alman halkının yüzde 60'ı İsrail'e karşı ''özel bir sorumluluk'' taşımadıklarını düşünüyor. Sadece yüzde 33'ü böyle bir sorumluluğun bulunduğu görüşünde.

Öte yandan Filistin devletinin kurulması gerektiğini düşünen Almanların oranıysa ankette bir hayli yüksek çıktı. Halkın neredeyse üçte ikisi (yüzde 65'i) ''bağımsız bir Filistin devletinin gerekli olduğunu'' savunurken bu teze karşı çıkanların oranıysa sadece yüzde 18'de kaldı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, İsrail 28-31 Mayıs tarihlerinde İsrail'i ziyaret edecek. Gauck ayrıca Filistin tarafına da geçerek burada Filistinli yetkililerle görüşecek.