BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Alman sözcünün cevaplamadığı soru

Gezi Parkı olayları nedeniyle Almanya ile Türkiye'nin büyükelçileri karşılıklı olarak Dışişleri'ne çağırdı.

Abone ol

"Üye ülkelerdeki olaylara öncelikle tepki gösterilmesi gerekmiyor mu?” sorusuna Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andreas Peschke cevap vermedi. 

22. faslın açılmasına itiraz eden Almanya dün Ankara’nın Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Zaman gazetesinden İsmail Çevik imzalı Karslıoğlu ile yapılan görüşme sonrası Alman sözcünün açıklamaları yer aldı.

Karslıoğlu ile yapılan görüşmenin ardından basına konuşan Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andreas Peschke, 22. faslın açılmasına ‘teknik sorunlar’ sebebiyle itiraz ettiklerini ileri sürdü. Ancak bunların somut olarak ne olduğunu izah etmekten kaçındı. Sözcü Peschke, Türkiye’de yaşananları Suriye ile kıyaslayan Yunanlı bir gazeteciye ise sert çıktı. Alman sözcü, “Türkiye’yi Suriye ile kıyaslamak kabul edilemez bir yaklaşım ve büyük bir hatadır. Türkiye, AB değerlerini paylaşan demokratik bir ülkedir. Suriye ise otoriter bir rejimdir. İki ülke kıyaslanamaz.” ifadelerini kullandı.

Zaman’ın “Polisin Yunanistan’da ekonomik kriz nedeniyle yapılan eylemlerde göstericilere sert müdahalelerini Alman hükümeti nasıl değerlendiriyor?” sorusuna ise sözcü, “Bunlar farklı konular. Birbirine karıştırmayalım. Yunanistan üye, Türkiye aday ülke.” karşılığını verdi. Zaman muhabirinin, “Üye ülkelerdeki olaylara öncelikle tepki gösterilmesi gerekmiyor mu?” sorusu ise cevapsız kaldı.

ERDOĞAN'I ÖDÜLLENDİRMEK İSTEMİYORLAR

Eylülde seçimlere gidecek Almanya, Gezi Parkı olaylarını bahane ederek, bu aşamada fasıl açmanın ‘Erdoğan’ı ödüllendirmek’ manasına geleceğini iddia ediyor.

MERKEL DEHŞETE DÜŞMÜŞ

Merkel, polisin göstericilere müdahalesi ile ilgili olarak “Yaşananlar karşısında birçok insan gibi ben de dehşete düştüm.” demişti. Merkel ayrıca Gezi Parkı olaylarını öne sürerek AB müzakerelerinde 22. faslın açılmasına itiraz etmişti.

SARKOZY'NİN SONU

Bunun üzerine Bağış, “Merkel kendi seçimine bir malzeme arıyorsa bu malzeme Türkiye olmamalıdır. Daha önce de bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy’nin sonu pek hayırlı olmadı.” demişti.