BIST 10.311
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.393,44
HABER /  DÜNYA

Alman orta sınıfı mutsuz çıktı

Duisburg-Essen Üniversitesi Çalışma Enstitüsü'nün anketinde Alman çalışanlar birçok ülkede yaşayanlara göre daha mutsuz.

Abone ol

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ekonomideki büyümenin yavaşlamasına rağmen bu yıl yüzde 3 büyüme oranının beklendiği Almanya'da en üst ile  en alt gelir grubu arasındaki farkın en az olduğu ilk 10 ülke arasında bulunduğunu buna rağmen Almanlar'ın yaşamlarından memnun olmadığını bildirdi.

Duisburg-Essen Üniversitesi Çalışma Enstitüsü'nün yaptığı ankette Alman çalışanların Avrupa'daki birçok ülkede yaşayanlara göre daha mutsuz çıkarken, sadece Slovakya, Bulgaristan, Ukrayna ve Rusya'daki işçilere kıyasla hallerinden daha memnun olduklarını bildirdi. Bu durumu inceleyen BBC'nin görüştüğü uzmanlar, bunun fabrikalarda artan iş yoğunluğu, iş ve aile yaşamını birlikte yürütme sorunu, düşük ücret artışları ve kariyerlerinin geleceği konusundaki belirsizlikten kaynaklanmış olabileceğini bildirdi.

Almanya'da 2000 yılında nüfusun yüzde 62'sinin 'orta düzeyde gelir' sınıfında bulunmasına karşılık bu oranın mali çöküş ve ekonomik durgunluğun görüldüğü 2006'dan önce yüzde 54'e, günümüzde ise yüzde 50'nin çok altına indiği vurgulandı.

Duisburg-Essen Üniversitesi uzmanları, özellikle 50 yaşın üzerindeki çalışanlarda memnuniyetsizliğin yüksek düzeyde olduğunu, iş yaşamındaki büyük değişimlerin, 10 yıldan biraz uzun bir süre önce Gerhard Schroeder'in merkez sol hükümeti döneminde başladığını bildirdi. Schroeder döneminde başlanan, halefi Merkel'in de devam ettirdiği önlemler kapsamında, işsizlik yardımlarının törpülendiği, orta sınıfın yoksullaşma ve kaygısının arttığı belirtildi.

Birleşmeden 20 yıl sonra eski Doğu Almanya'daki yoksullukla, ekonomisi gelişen Güneybatı Bavyera ve Baden-Wuertteremberg arasında büyük fark bulunduğuna dikkat çekildi. Hükümetin, asgari ücret konusunu ele almaya başladığı, Almanlar'ın diğer halklara göre daha çok tasarruf ettiği, kredi kartı kullanmayı sevmedikleri, ücret artışı konusunda sert eylemler yapmak yerine, kemerlerini sıktıkları bildirildi.

Alman ekonomisinin diğer tüm ekonomilerden güçlü olduğu, Çin dışındaki tüm ülkelerden daha çok ihracat yaptıkları, Almanya'da çalışma saatleri, İngiltere, ABD ve Yunanistan'dakinden daha kısa, işsizlik oranının yüzde 6 olduğu hatırlatıldı. İşsizlik oranının İngiltere, Fransa ve ABD gibi pek çok Batı ülkesinden daha düşük olduğu bunlara rağmen Almanlar?da karamsar havanın etkili olduğuna dikkat çekildi.