BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.517,76
HABER /  EKONOMİ

Alman ekonomisi yükselişe neden oluyor

Alman ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesi piyasalarda yükselişlere neden oluyor.

Abone ol

Avro Bölgesi'nde açıklanan büyüme verisinin, bölgenin resesyon sınırına yaklaştığını göstermesine rağmen Alman ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesi piyasalarda yükselişlere neden oluyor.

Bugün açıklanan verilere göre, Avrupa'nın en güçlü ekonomisi Almanya yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 büyüdü. Piyasalar, büyümenin daha düşük olacağı beklentisindeydi. Ancak diğer bir veri, Avro Bölgesi'nin ikinci çeyrekte yüzde 0,2 daraldığını gösterdi.

IG Index piyasa analisti Chris Beauchamp, Almanya'da açıklanan verinin piyasaları yatıştırmaya yardımcı olduğunu, ancak verinin yakın zamanda merkez bankasının piyasalara müdahale edeceğine dair beklentiye sekte vurduğunu belirtti.

Gelen büyüme verisiyle Avrupa'da borsalar yükseldi. Şu dakikalarda Frankfurt Borsası'nda DAX Endeksi yüzde 0,7 yükselerek 6.955,00 puan olurken Paris Borsası'nda CAC 40 Endeksi yüzde 0,4 artarak 3.440 puan, Londra borsasında FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 artarak 5.861,96 puana ulaştı. 

Avro ise dolar karşısında yüzde 0,2 yükselerek 1,2360 seviyesinden işlem gördü.

ABD vadeli endeks kontratları da piyasalardaki genel eğilime paralel olarak göreceli olarak yükselişte. Dow Jones ve S&P 500 vadeli endeks kontratlarının her biri yüzde 0,2 oranında yükseldi. Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca borsaların yanı sıra avro ve petrol fiyatları, merkez bankalarının küresel ekonomiyi canlandırmak için adım atacağı beklentisiyle yükselmişti.

Piyasalarda yaşanan yükseliş seyrine petrol fiyatları da ayak uyduruyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı şu dakikalarda 34 sentlik artışla 93,07 dolardan işlem görüyor.

Bugün piyasalar tarafından yakından takip edilecek diğer bir veri ise ABD'de açıklanacak perakende satış verisi olacak.