BIST 10.263
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.410,49
HABER /  GÜNCEL

Aleviler laik eğitim için sokağa döküldü!

Alevi temsilcileri, Eğitim Sen ve sivil toplum kuruluşları ‘bilimsel ve laik’ eğitim için Kadıköy Meydanı'nda miting düzenledi.

Abone ol

Alevi temsilcileri ve 120 bin üyesi bulunan Eğitim Sen ‘Bilimsel ve laik’ eğitim için bugün İstanbul Kadıköy Meydanı'nda miting düzenliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Milli Eğitim Şurası kararları, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, başörtüsünün 10 yaşa indirilmesi, okullarda mescit ve imam hatip sınıfların açılması uygulamalarına karşı yapılacak mitingin ardından 13 Şubat’ta da bir günlük grev uygulanacak.

Mitingin düzenleneceği alana Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin önünden yürüyüşe geçen ve aralarında HDP, EMEP, Birleşik Haziran Hareketi (BHH), DİSK, KESK, TTB, TMMOB gibi siyasi parti, sendika ve birçok kitle örgütü üyesi binlerce kişi, "Din dil mezhep kimlik dayatmasına hayır! Eşit ve özgür yurttaşlık", "Yaşasın inançların özgürlüğü halkların kardeşliği" pankartları aarkasında yürüdü.

Evrensel'de yer alan habere göre, Kadıköy Meydanı'ndan miting alanına geçen yürüyüş kortejinde ise mitingin düzenleyicisi Alevi örgütleri, EMEP, ÖDP, Halkevleri, Emek Gençliği, Öğrenci Kolektifi, FKF, Kaldıraç, AKADER, Mücadele Birliği, Partizan, BDSP, DÖB, Sürekli Devrim Hareketi gibi bir çok siyasi parti, dernek ve platform üyesi yürüdü. "Devlet Alevilik tanımı yapamaz", "Devletin Alevisi olmayacağız", "Cemevleri inanç merkezlerimizdir", "Parasız bilimsel anadilde eğitim", "Dilime inancıma kültürüme karışma" "Halkları kardeşiz özgürlük için buradayız", "Zorunlu din derslerine hayır" dövizlerinin taşındığı yürüyüş kortejinde, "Zorunlu din dersleri asimilasyondur", "Pazara kadar değil mezara kadar eşitlik istiyoruz" pankartları açıldı.

Demokratik Alevi Derneği tarafından açılan ve üzerinde Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu, "Zaman Yezid anlayışına karşı Hüseyni duruş zamandır anılarınız ışığımız yolunuz yolumuzdur" pankartı eşliğinde yürüyen kitle, sık sık, "Devletin Alevisi olmayacağız", "Eşit parasız anadilde eğitim", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını attı.

Alevi örgütlerinin genel başkanlarının yanı sıra, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy'un da katıldığı mitin semah gösterisi ile başlayacak. Açılış konuşmasının ardından Alevi örgütlerinin başkanlarının konuşacağı mitingde, 13 Şubat'ta yapılacak okul boykotuna da öğrenciler tarafından çağrı yapacak.

Miting, Erdal Erzincan, Tolga Sağ gibi birçok sanatçının sahne almasıyla devam edecek.