BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  EKONOMİ

Alcatel projeyi hayat geçirdi

Alcatel Teletaº, British Telekom’un projesinin temelini oluºturan ses projesini hayata geçirdi.

Abone ol

Alcatel Teletaº, British Telekom’un 21. yüzyıl projesi kapsamında kurulmaya baºlanan VoIP ağının temelini oluºturan BBV(Geniºbant ses) projesini, İstanbul ofisinde çalıºan Türk Ar-Ge ve destek mühendislerinin katkıları ile hayata geçirdi. Alcatel Teletaº mühendisleri tarafından geniºbant üzerinde kurulan 2. yeni nesil ºebekesi sayesinde British Telekom kullanıcıları, ayrı bir alan kodu üzerinden IP tabanlı servislerden faydalanabilecek.

13.02.2006/İstanbul-Alcatel Teletaº mühendislerinin desteğiyle uygulamaya konulan geniºbant ses projesi, British Telekom abonelerinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Projenin sunduğu yararların baºında ise British Telekom’un kullacılarına geniºbant üzerinde kendilerine ait bir alan kodu verebilmesi yer alıyor. “56” olarak belirlenen bu kod ile aboneler, ara bağlantı ile normal aboneler gibi ulaºılabilir konumda bulunabiliyor.

British Telekom, bu servisten yararlanmak isteyen abonelerine üzerinde iki adet FXS portu bulunan aynı zamanda da SIP istemcisi olarak çalıºan ADSL modemleri de temin ediyor. Bu sayede aboneler, eski telefonları ile IMS servislerinden yararlanabiliyor. Ayrıca ADSL modeme bağlı telefonların yanında, Yahoo ile birlikte özel geliºtirilmiº bir Yahoo Messenger üzerinden aynı servislere ek olarak video servisleri de sunuyor.

Projenin diğer bir önemli avantajı da daha önce Alcatel Teletaº tarafından kurulan SIP tabanlı British Telekom Communicator ağının, IMS (IP Multimedia Subystem) uyumlu sunulacak servisler bağlamında geniºleyerek, açık protokolleri destekleyecek ºekilde geliºmiº özellikleri olan bir platforma taºınması. Böylece British Telekom, British Telecom Communicator ağına göre daha fazla servisi daha az maliyetle sunma imkanına sahip oluyor.

Projenin gerçekleºmesinde Alcatel’in tüm dünyada baºarısını kanıtlamıº A5020 softwich’i belkemiğini oluºturması bakımından ayrı bir önem taºıyor. Geniºbant ses ağında CSCF (Call & Session Control Function) olarak A5020 CSC(Call Session Controller), I-CSCF (Interogating CSCF) olarak A5020 SLS (Subscriber Locator Server), Supplementary servisler için A8605 MMPS ve P-CSCf (Proxy CSCF) olarak da Acme Packet Controller kullanıldı. Acme Packet Controller sayesinde taºıyıcı sınıfında güvenlik ve hizmet kalitesi seviyeleri sağlanabiliyor.

British Telekom ºef tasarımcısı Richard Gilman, Clas-5 seviyesinde dünyanın en önemli projelerinden birisi olan BT BBV projesi ile ilgili olarak ºunları söyledi: "Projenin güncellenmesi sayesinde çoklu hizmetlerin kapasitesi ve desteği önemli ölçüde artacak ve pazara sunma süresini daha da iyileºtirecektir. Alcatel'in çoklu medya platformunun hizmet sunma kapasitesi ile birleºtirildiğinde, British Telekom yurtiçinde olduğu gibi yurtdıºı müºterilerimiz için de jenerik ve toptan satıº çözümleri geliºtirmek için en uygun konumda olacaktır."

Alcatel sabit ºebeke hizmetleri baºkanı Monika Maurer ise konuyla ilgili görüºlerini ºöyle açıkladı: "Giderek artan rekabet ortamında, servis sağlayıcıların yeni kar getirici yakınsamalı sabit/mobil servislerini piyasaya sunarken, rekabet tehditlerinin sayısını tespit etme yeteneğine sahip olmaları gerekir. Bunu yapabilmelerini sağlayan temel sistem IMS'dir. Bu geniºleme sayesinde, British Telekom IMS mimarisinin ana yapı bloklarından oluºur ve bu ºebekelerde, çok çeºitli ileri seviye IP çoklu medya hizmetlerinin uygulanmasına olanak sağlar."