BIST 9.981
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.428,25
HABER /  GÜNCEL

AKP ve CHP'den ortak görüş: Erken seçim çare değil

AKP ile CHP arasındaki görüşmede taraflar “üzerinde iyi çalışılmış, niyeti açıkça ortaya konmuş, uzun vadeli ve güçlü bir hükümet çıkartılabieceği" görüşünü benimsediler. Ankara'dan İlhan Taşçı'nın analizi.

Abone ol

Hükümeti kurmakla görevlendirilen AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile ana muhalefet CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinden ‘iyi çalışılmış, uzun vadeli, güçlü hükümet’ iradesi çıktı.

Hem AKP hem de CHP’nin, olası bir erken seçimin varolan tabloyu değiştirmeyeceği yönündeki işaretler nedeniyle bir hükümet kurulması arayışlarında kararlılık göstermek istedikleri anlaşılıyor.

Seçimlerin ardından liderlerin gazete ve televizyonlar aracılığıyla olası koalisyon seçenekleri dillendirdiği sürecin ardından ilk resmi temas bugün gerçekleşti.

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında geçen 1 saat 40 dakikalık görüşme nezaket ziyareti sayılamayacak kadar uzun, koalisyon görüşmelerinin derinleştirilmesi içinse hayli kısa bir süreydi.

AKP heyeti, ev sahibi CHP’ye çikolatayla giderken, bugün Kadir Gecesi olması nedeniyle de gümüş bir tepside Kandil Simidi getirdi.

Heyette üye sayısı neden arttı?

İlk olarak planlama lider artı 4 kurmay biçiminde formüle edilmişti. Ancak CHP’nin isteğiyle listeye bir kişi daha eklendi. O isim CHP tarafında Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Rasim Bölücek olurken, AKP tarafında Mücahit Arslan oldu.

Bunda CHP’nin ilk günden beri görüşmelerin saydamlık içerisinde yürütülmesi gerekliliği düşüncesi etkili oldu. CHP heyetine dahil olan Bölücek, parti adına küçük notlar biçiminde tutanak altına aldı.

Davutoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na uyarı

CHP liderinin makam odasında basın mensupları fotoğraf alırken Davutoğlu, “Yüz ifadesinden anlamlar çıkartıyorlar" diye espri yaptı. Kılıçdaroğlu’nun “Akşam iftarda bir araya gelseydik” sözlerine Davutoğlu “Şanlıurfa’ya iftara gidecektim ama gelişmeler üzerine onu da iptal ettik” karşılığını verdi.

Koordinatörler belirlendi

AKP ile CHP arasındaki ikinci tur görüşmelere kadarki süreçle ilgili temasları yürütmek üzere koordinatör isimler de belirlendi. Süreci AKP adına Ömer Çelik, CHP adına ise partinin sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç yürütecek.

Kılıçdaroğlu’nun masasındaki ankette ne var?

CHP yöneticileri sıklıkla “çözümsüzlüğün adresi olmayacağız” açıklamasının altını çiziyorlar. Bu sözlerde CHP’ye farklı kaynaklardan ve değişik tarihlerde ulaşan 10’a yakın anket sonucunun etkili olduğunu söylemek hiç de zor değil. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun masasındaki bu anket sonuçlarına göre olası bir erken seçimde tablo değişmiyor.

Seçimlerin hemen ardından dillendirilen CHP-MHP’nin kuracağı HDP’nin dışardan destek vereceği koalisyon seçeneğinin olanaksızlığını tüm kesimler kabul ediyor.

Meclis Başkanlığı seçimleri sırasında MHP’nin Deniz Baykal’ı HDP’yi gerekçe göstererek desteklememesiyle üçlü blok da çökmüş oldu.

Bütün bu gelişmelerin AKP’siz hükümet seçeneğini rafa kaldırdığı bugünkü Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinde açık açık dillendirilmese de benimsenmiş bir görüştü.

Nasıl bir hükümet isteniyor?

AKP ile CHP arasındaki görüşmede altı kalın kalemle çizilen ve tarafların benimsediği en önemli görüş “üzerinde iyi çalışılmış, niyeti açıkça ortaya konulmuş, uzun vadeli ve güçlü bir hükümet çıkartılabilirliği” oldu.

Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanını tartışmanın süreci sabote edeceği açıklamasına karşın CHP yönetiminin Cumhurbaşkanının anayasal çizgisine çekilmesi gerektiği görüşünün nasıl bir ortak paydada buluşacağı merak konusuydu.

Görüşmede bu konu açıkça tartışılmadı.

Toplantıda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel önem verdiği ve duyarlılığını her fırsatta dile getirdiği yolsuzluk ve 17/25 Aralık dosyalarının da tek tek teknik olarak ele alınmadı. Ancak müzakere aşamasına geçildiğinde bu konuların ayrı başlıklar biçiminde irdelenebileceği görüşü CHP’de hakim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir erken seçim istediğine ilişkin kulis bilgisi ise CHP yönetiminde “Cumhurbaşkanının anayasal çizgisine çekilmesi partinin tespiti değil, parlamenter demokrasinin gereği” sözleriyle karşılanıyor.

14 madde partinin değil demokrasinin şartı

CHP olası bir koalisyon için daha önce açıkladığı 14 maddelik ilkeleri olmazsa olmaz ilkeler olarak kamuoyuna açıklamıştı.

Edindiğimiz bilgiye göre, görüşmede tek tek bu maddeler irdelenmedi. Ancak, bu ilkelerin CHP’nin değil, demokrasinin şartı olduğu değerlendirmesi paylaşıldı. Koalisyon müzakerelerine geçildiğinde CHP tarafı bu ilkeleri teknik boyutta görüşme masasına taşıyacak.

Bütün bu tabloda olası bir AKP-CHP koalisyon seçeneğinin hala masada güçlü bir biçimde durduğunu söylemek mümkün. Davutoğlu’nun yarın MHP Genel Başkanı ile yapacağı görüşmedeki Bahçeli’nin yaklaşımına göre de seçeneğin geleceği netleşecek.

14 maddede neler var?

CHP’nin seçimlerin hemen ardından açıkladığı 14 maddede şu ilkeler sıralanıyor:

1- Hukukun üstünlüğü tesis edilmeli, can ve mal güvenliği garanti altına alınmalı,

2- 12 Eylül hukuku ortadan kaldırılmalı,

3- Siyasi Ahlak Yasası en kısa zamanda çıkarılmalı,

4- Emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye ödenmesi, asgari ücretin 1.500 lira olması, taşeron uygulamasına son verilmesi, yoksulluğa karşı aile sigortası ve çiftçiye bir buçuk liraya mazot verilmesi sağlanmalı,

5- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlara çekilmeli,

6-Örtülü ödeneği kişi kullanır, örtülü ödenek Başbakan'ın namusuna emanet edilmiştir, iki başlılık olmaz,

7-Yeni dış politika zorunludur, ekseni barış üzerine kurulu bir dış politika ihtiyacı ortadadır,

8- Gençlere her meydan özgür olmalı,

9- Yasaksız Türkiye,

10- Medya özgür olmalı,

11- Vergi denetimi adil olmalı,

12- TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı,

13- Anayasa değişikliği öncelikle yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını sağlayacak şekilde ele alınmalı,

14- Yolsuzlukların üzerine gidilmeli.