BIST 10.657
DOLAR 32,18
EURO 35,01
ALTIN 2.433,45
HABER /  EKONOMİ

Akdeniz'de Rumlara karşı dev ittifak

TPAO ile Shell arasında Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde petrol arama, üretim ve paylaşım anlaşması imzalandı.

Abone ol

Rum-İsrail ittifakı ABD'li Noble şirketi ile Güney Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına devam ederken, Türkiye dev bir hamleye imza attı.

Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Shell arasında Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde petrol arama, üretim ve paylaşım anlaşması imzalandı.

Törende konuşan Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded, TPAO ile Akdeniz-Güneydoğu Anadolu'da petrol aramasında bugün yaptıkları anlaşmanın iki taraf için de önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İKİ TARAF İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT

İmza töreninde konuşan Brinded, "TPAO ile Akdeniz-Güneydoğu Anadolu'da petrol aramasında ortaklığımızın ilk adımını bugün atacağız, bu iki taraf için de önemli bir fırsat" diye konuştu.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ise TPAO'nun Akdeniz'de ruhsatlara sahip en büyük oyuncu olduğunu belirterek, "Mersin-İskenderun için yapacağımız ortaklık çağrısında da Shell'i görmek istiyoruz" dedi.

ÇALIŞMALARIN AYRINTISI

Anlaşma kapsamında Antalya açıklarında sondaj kazılacak. 2 bin 500 metre deniz derinliğine sahip olan bölgede sondaj masraflarını Shell karşılayacak. Türkiye Akdeniz'de elde edilen sismik çalışma sonuçlarını Shell ile paylaşacak. Çalışmalar 2012 sonuna kadar sürecek, işlenmesi 2014'ü bulacak.

GÜNEYDOĞU'DA 5 SONDAJ AÇACAK
Güneydoğu'daki aramalarda öncelikle formasyonlar tespit edilecek. Shell bu kapsamda en az 5 kuyu açacak, 10 kuyuyu da aşabilir.