BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

AK Partiyi karıştırabilecek destek

TBMM Başkanlığı seçimine ramak kala kulisler hareketlendi. Güçlü bir isim muhalefetin de desteğini aldı. Bu destek AKP'yi karıştırabilir..

Abone ol




ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
TBMM Başkanlığı seçimine ramak kala kulisler hızlandı. Muhalefet yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılan ve AKP grubunun tümünün desteğini alan Köksal Toptan'a karşı yine AKP içinde güçlü bir isme destek vererek, iktidar partisini karıştıracak bir stratejinin eşiğinde.

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın AKP adayı olarak bir kez daha seçime katılması ve seçilmesine kesin gözüyle bakılırken sürpriz bir isim gündeme geldi. Daha önce aday olmayacağı öğrenilen Devlet eski bakanı Murat Başesgioğlu’nun adaylığı kulislerde konuşulmaya başlandı. AKP içinde Toptan’a rakip olarak ismi geçenlerin şansı düşük olarak yorumlanırken, Başesgioğlu’nun aday olması halinde muhalefetin de desteği ile Toptan’a güçlü bir rakip olabileceği yorumları yapıldı.

STRATEJİLERİ BOZABİLİR
Toptan’ın karşısına aday olarak AKP içinden Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik, Burhan Kuzu, Salih Kapusuz, Vecdi Gönül hatta Abdulkadir Aksu'nun bile adı geçiyordu. Bu isimlerden adaylığını koyacak tek isim olarak Kapusuz öne çıktı.Diğer adaylar parti yönetimi ve Başbakan Erdoğan’dan vize almadan adaylığını koymayacağı kulislere yansıyan bilgiler arasındaydı.

Muhalefet ise Toptan dışındaki adaylara sıcak bakmıyordu. CHP ve MHP karşı aday göstererek , ilk turlarda kendi adaylarını diğer turlarda ise Toptan’ı destekleme yönünde bir strateji uygulayacaklardı. Sandalye sayıları ile yapılan hesaplamalara göre de Köksal Toptan yeni den TBMM Başkanı seçilebileek desteğe sahipti. Ancak Başesgioğlu ismi muhalefetin bu stratejisini bozdu.

2 OYLA YİTİRMİŞTİ
ANAP kökenli, ılımlı bir isim olarak tanınan İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlıkları, TBMM Grup başkanvekillikleri gibi görevlerde bulunan ve daha önce TBMM Başkanlığına aday olup, Ömer İzgi’ye 2 oyla seçimi kaybeden Murat Başesgioğlu, bu seçim sonrası partisi ANAP ve lideri Mesut Yılmaz’ın ‘kendisine yeterli desteği vermediği’ gerekçesiyle AKP’ye giden sürece girmişti.

MUHALEFET SICAK
Son kabine değişikliğinde bakanlıktan ayrılan Murat Başesgioğlu, resmi bir açıklama yapmadı ancak muhalefet partileri CHP ve MHP kulislerinde, “size destek veririz, aday olun” şeklindeki çağrılar üzerine adaylığı düşünmeye başladığı belirtiliyor. Başesgioğlu’nun Başbakan Erdoğan ile görüşüp, adaylık için vize alabileceği öğrenildi. Başesgioğlu’nun aday olması halinde; Toptan’a en güçlü rakip gelmiş olacak.

YARIŞ KIZIŞACAK
Diğer aday adaylarından Cemil Çiçek’in başbakan yardımcılığı görevi nedeniyle TBMM Başkanlığı’na aday olmayacağı belirtiliyor. Salih Kapusuz’un ‘Başbakana rağmen’ aday olarak çıkacağı ancak partisinden de destek alamayacağı belirtiliyor. Ancak Başesgioğlu, başbakan vizeli aday olursa, Toptan ile iki partili olarak kıyasıya bir yarış yaşanacak. Muhalefetin, aday çıkartmayıp, ilk turlarda Başesgioğlu’ na destek vermesi halinde yarış farklı bir platforma kayabilir.

RAHAT YARIŞ SIKIŞACAK

Başesgioğlu'nun ismi ortaya çıkmadan önce rahat bir seçim geçirmesine kesin gözüyle bakılan TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın; Başesgioğlu ile ciddi bir yarış yaşayabileceği kulislere  yansıdı. Ancak Başesgioğlu'nun Başbakan'dan vize almadan yarışa girmeyeceği, Başbakan Erdoğan'ın ise Toptan ile yola devam görüşünde olduğu yine kulislere y an sıyan bilgiler arasında.