BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'den laiklik eleştirilerine cevap!

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın tartışma yaratan laiklik açıklamalarıyla ilgili AK Parti'den ilk tepki Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, laikliği, toplumsal barış kurumu olarak gördüklerini söyledi. AK Parti'nin laiklik konusundaki tutumunun belli olduğunu anlatan Çelik, laikliğin yeni anayasa tekliflerindeki yerini koruyacağını açıkladı.

Ömer Çelik, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "dindar anayasa" istediğini kaydettiği açıklamasını değerlendirdi. Laklik konusunda AK Parti'nin politikası ve resmi görüşünün net olduğunu söyleyen Kahraman şöyle konuştu:

"AK Parti, gerek parti programında gerek parti tüzüğünde, laiklik kavramının özgürlükçü bir laiklik tanımı çerçevesinde altını çizmiştir. Laikliği bir toplumsal hakemlik kurumu, bir toplumsal barış kurumu olarak görüyoruz. Tıpkı demokrasi gibi, tıpkı hukuk devleti gibi altını çizdiğimiz bir kavramdır. Bizim anayasa metnimizde laikliğin olmayacağı gibi herhangi bir yorum ya da değerlendirme söz konusu değildir. Laiklik kavramı, bizim anayasa tekliflerimizde daha önce de yer almıştır, yeni vereceğimiz teklifte de kuşkusuz demokrasi gibi, hukuk devleti gibi yer alacaktır.

DİNİ ANAYASA KONUSU

Dini anayasa ya da din dışı anayasa diye bir kavram olmaz. Öyle bir değerlendirme yapılamaz. Şu olabilir; din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan, yüksek demokratik standartlarla yazılmış bir anayasa olabilir, din ve vicdan hürriyetini teminat altına alma konusunda demokratik standartları düşük olan zayıf olan anayasa olabilir. Ama anayasalar dindar ya da dindar olmayan dini ya da dini olmayan şeklinde ayrılamaz."