BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den beklenen açıklama geldi

AK Parti 'nin etkili ismi Ömer Çelik, MYK toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı, o tartışmaya noktayı koydu.

Abone ol

AK Parti'de Başkanlık ve Eyalet Sistemi konularında bir çalışma var mı yok mu? Böyle bir çalışma yapılacak mı yapılmayacak mı? Referandumdan hemen sonra gündeme oturan bu tartışmaya noktayı koyacak açıklama nihayet geldi.

Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Genel Merkez'de yapılan MYK toplantısına gelişinde gazetecilerin bu yöndeki sorularını yanıtladı. Başkanlık sistemi ile ilgili iddialar hakkında konuşan Çelik polemiklere şimdilik nokta koyacak şu açıklamaya imza attı::

"Başkanlık sistemi ile ilgili tartışma Türkiye'de sürekli olarak bir panik havası içerisinde yapılıyor. Rahmetli Özal zamanında da konuşuldu. Bazı TV programlarında başkanlık sistemi gibi bir gündem varmış gibi konuşuluyor. Ne bugünkü MYK'da ne başka bir yerde somut olarak Türkiye başkanlık sistemine nasıl geçer diye bir tartışma yapılmayacak.

Bu sistem tartışmalarının yapılması TBMM'nin iç tüçzüğünden tutunda Başkanlık sistemine kadar Türkiye'nin entellektüel hayatı açısından hem siyasi hayatı açısından önemlidir. Bunlar çünkü Türkiye'de siyasi sistemi, siyasi algılamayı geliştiren şeylerdir. Ama maalesef Türkiye'de yine sistemle ilgili tartışma yaptığınızda, yine belli çevreler bunu bir rejim sorununa çevirmeye çalışıyor. Türkiye'nin rejimiyle bir problemi yoktur. Ama sistem konusundaki tartışma bugünde sürer, yarında sürer. Birde başkanlık sistemi, birden bire geçebileceğiniz bir sistem değil, son derece karmaşık süreçlerle işleyen, başka mekanizmalar gerektiren bir süreç. Ama söylediğim gibi hükümetin ve partinin gündeminde dün ve bugün başkanlık sistemi tartışılacakmış somut bir gündem varmış gibi hava yaratılıyor, böyle somut bir gündem yok."

YENİ ANAYASA
Çelik'in yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili mesajları da vardı. Kafalardaki "Çalışmalar ne zaman başlayacak?" sorusuna Çelik tarih vererek cevap verdi., Anayasa değişikliğini öngören referandumdan evet sonucunun çıkmasının toplumda yeni bir anayasa beklentisinin bir sonucu olduğunu kaydeden Ömer Çelik, anayasa değişikliğinin 2011'deki genel seçimlerden sonra yapılabileceğini söyledi.

Çelik'in yanısıra yeni Anayasa çalışmaları hakkında diğer önemli isimler de sözleriyle katkıda bulundu. Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ,  Başkanlık sistemini ile ilgili bir gelişme olmadığını söylerken bu konunun toplum tarafından tartışılmasının faydalı olacağını ifade etti.  Referandum sonucunu da değerlendiren Bekir Bozdağ, toplumda yeni bir anayasa isteğinin olduğunu savunurken, vatandaşların anayasa paketini kabul ederek, özgürlük ve hukukun üstünlüğü konularında yapılacak değişikliklerin halk tarafından destekleneceğinin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

AK PARTİ'Lİ KILIÇ: "BAŞKANLIK SİSTEMİ GÜNDEMİMİZDE YOK

Meclis Grup Başkanvekili Suat Kılıç ise, Başkanlık sisteminin gündemlerinde olmadığını söyledi, eyalet sistemi gibi konuların söz konusu olmadığını ifade etti. Anayasa değişikliğinin halkın desteğiyle kabul edildiğini dile getiren Kılıç, yeni anayasayla yaşamaya halkın alışması gerektiğininin altını çizerek. Türkiye'nin daha sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bu soruna zamanla çözüm bulunacağını belirtti.