BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.427,48
HABER /  MEDYA

AK Parti'deki listeleri kim hazırlayacak?

AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, AK Parti'deki milletvekili aday listeleriyle ilgili konuştu.

Abone ol

Ankara bürokrasisindeki 7 Haziran istifaları CNN Türk'te tartışıldı. Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş, bürokraside çok önemli mevkilerde bulunan isimlerin milletvekilliği için istifa etmelerinin anlamsız olduğunu söyledi. AK Partili Burhan Kuzu ise  bürokrasideki çok önemli isimlerin daha önceden milletvekili sözü alarak istifa etmiş olabilecekleri yorumunda bulundu. Kuzu'nun başkanlık tartışmalarıyla ilgili Demirel ve Çiller arasındaki tartışma sırasında yaşandığını söylediği bir olay ise konukları gülderdi.

CNN Türk'de İnternethaber yazarı Levent Gültekin, gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş, Kemal Öztürk ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu'nun katıldığı programda 7 Haziran seçimleri ve bürokrasideki istifalar masaya yatırıldı. 

"GERÇEKTEN HAZİN BULUYORUM"

Ankara bürokrasisinde çok önemli isimlerin, hiçbir fonksiyonu olmayan milletvekilliği için istifa ettiklerini söyleyen Aslı Aydıntaşbaş, rektörlük gibi bir görevi bırakmanın anlamsız olduğunu söyledi. Aydıntaşbaş istifaları şu sözlerle eleştirdi;

"Gerçekten hazin buluyorum. İnsanların, bürokrasideki bu saygın makamları, bir rektör ne demek. İstanbul'un çok önemli bir üniversitesinin rektörüsünüz. Binlerce çocuğun geleceği hakkında söz sahibisiniz. Akademisyenleri yönlendirebiliyorsunuz. Eğitime bir vizyon katabilme imkanına sahipsiniz. Bunların hiçbirinin bir önemi yok, milletvekili gibi şu anda bir parlemanter sistemde hiçbir ağırlığı olmayan bir iş için istifa ediyorsunuz. Böyle bir pozisyon için bu makamları boşaltıyorsunuz.

"SİYASETTE LİDER SULTASI VAR"

Birincisi Türkiye'de şu andaki sistemde, zaten gerçek bir demokratik işleyiş yok zaten. Siyasette lider sultası var. Kimin aday olacağını parti liderleri belirliyor. Son gece oturuyorlar; Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu, Devlet Bahçeli ve Abdullah Öcalan karar veriyor. Bu gerçek bir demokrasi değil zaten. Bu dört adamın iradesi, milli iradeye ipotek koymuş demek. Hal böyleyken, lider kültürü çok çabuk oluyor. Bu insanların garanti bir yerlere akması bana çok yanlış geliyor. Siyaset bir emek işidir. 

"SİYASET TAPINMASI"

İnternethaber yazarı Levent Gültekin ise Türkiye'nin siyasetin dışında birşey konuşmadığını söyledi. Gültekin, Türkiye'de insanların siyaset dışında farkedilmediğini, istifaların da bu yüzden olabileceğini söyleyerek şöyle konuştu;

"70 milyon insan yüzümüzü döndürmüşüz parlemantoya, Sayın Cumhurbaşkanına Sayın Başbakana bugün ne söyleyecek diye bakıyoruz. Tek bir gündemimiz var o da siyaset. İnsanlar; ancak siyaset arenasına çıktığı zaman görünür olabiliyorlar bu ülkede. İyi bir mimar olduğunuzda çok önemli değildir, kıymeti yoktur. Ne zaman siyasete atlarsanız, o zaman görünür oluyorsunuz o zaman insanların gündemine girebiliyorsunuz.

ERDOĞAN NE KADAR ETKİLİ OLUR?

Programın tek milletvekili konuğu olan AK Partili Burhan Kuzu ise Aslı Aydıntaşbaş'ın özellikle milletvekili seçim sürecine yönelik eleştirilerinin doğru olduğunu, listelerin geçmişti olduğu gibi bugün de liderler tarafından yapıldığını söyledi. AK Parti'deki milletvekili aday listelerine Erdoğan'ın karışıp karışmayacağı sorusuna ise Kuzu şu sözlerle cevap verdi;

"Kim yapacak o kadar detaylı bilmiyorum. Liderlerin bu listeleri yaptığı kesin. Bugüne kadar dün Demirel yapıyordu, Özal yapıyordu, Ecevit yapıyordu bugün de kim liderse onlar yapıyor. Yapıyor derken hiç istişare yapmıyor anlamı taşımıyor. Bizde, önce bir kayıtlı delegeler, orada bir ön yoklama yapıyor. Arkasından gidip anket yapılıyor. Büyükşehir'de bu çok zor. Küçük illerde bu çok etkili bir yöntem. Üçüncü olarak partideki bir komisyon bu isimleri belirliyor. Burada Tayyip Bey ne kadar karışır, ne kadar karışmaz doğrusu bilmiyorum. Oranı nedir, hakikaten hiç mi karışmaz. Yoksa şunları dikkat edelim diyerek genel bir çerçeve mi çizer onu da bilmiyorum."
 
DEMİREL'DEN ÇİLLER'E TEHDİT

Başkanlık sisteminin de tartışıldığı programda Burhan Kuzu, geçmişte cumhurbaşkanları ile başbakanlar arasında zaman zaman tartışmaların yaşandığını söyledi. Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan arasında böyle bir sorunu duymadığını belirten Kuzu, Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde, Başbakan Tansu Çiller'le ilgili çok ilginç bir bilgiyi paylaştı. İkisi arasındaki kavgaları hatırlatan Burhan Kuzu, "Demirel, Tansu Çiller'e 'camdan aşağı atarım seni' demiş" diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ LİSTESİNİ KİM HAZIRLAR?



DEMİREL'DEN ÇİLLER'E: SENİ CAMDAN ATARIM