BIST 10.192
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.406,41
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'de erken seçim hesapları

Yaprak dökümünün yaşandığı AK Parti'de kırmızı alarm verildi. İstifaların daha da artması bekleniyor. Bu durum, erken seçime gidilebileceğini gündeme getirdi.

Abone ol AKP'nin hesapları sonbahara

Erkan Mumcu'yla başlayıp, Süleyman Sarıbaş ve Mehmet Eraslan'la süren istifalara, başka isimlerin de ekleneceği beklentisi, iktidar partisi AKP'deki dengelerin tekrar gözden geçirilmesine neden oldu.

İstifalar 60'a ulaşabilir

Başbakan Erdoğan yakın kurmaylarıyla yaptığı görüşmede, farklı tabanlardan gelen milletvekillerinin değişik davranış sergileyebilecekleri üzerinde duruldu. MHP kökenli 10 milletvekilinin eski partilerine dönebileceği, sayıları 100'ü bulan Milli Görüş kökenlilerinden 30'unun istifa edebileceği ifade edildi.

DYP'ye geçecek isimlerle birlikte istifa edebilecek milletvekili sayısının 60'ı bulabileceği konuşuldu. Kopuşların yüksek bir sayıya ulaşması halinde baskın erken seçime gitme ihtimali de değerlendirildi. Bu görüşler doğrultusunda seçim hazırlıklarının Eylül-Ekim aylarında sandığa gidilecek şekilde yürütülmesi konusunda görüşbirliğine varıldı.

Baskın seçimle muhalefeti hazırlıksız yakalamak isteyen Başbakan Erdoğan'ın milletvekili sayısını daha da artırmayı hedeflediği konuşuluyor. Erdoğan'ın, yenilenmiş milletvekili yapısıyla, AB'yle ilgili kritik kararı daha güçlü alabileceği de ifade ediliyor.

Başbakan'ın baskın seçim kararı almasında, AB'yle müzakerelerinin başlayacağı Ekim ayından sonraki süreçte derin görüş ayrılıkları ve kopmaların olabileceği ihtimalinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Karar Haziranda

Erken seçim kararının Meclis tatile girmeden önce büyük olasılıkla Haziran ayında alınabileceği, yaz aylarında da seçim çalışmalarının yürütülebileceği kaydediliyor.

Tekrar seçilme olasılığı zayıf milletvekillerinin erken seçim konusunda nasıl bir tavır takınacağı da merak konusu oldu. AKP listesinde kendini garanti görmeyen milletvekillerinin başka partilere geçebileceği de konuşuluyor.

Şerife ÜSTÜNER / ANKARA
AKŞAM