BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.414,48
HABER /  GÜNCEL

AK Parti, kulisi kafede yapıyor

Başta Ak Parti olmak üzere çoğu parti, kulis çalışmalarını eskisi gibi yapmıyor. Daha önceleri otel lobileri olan mekanların yerini artık "Kafeler" aldı.

Abone ol

Türkiye'nin sorunu, 'Ankara'nın tüm Türkiye, Türkiye'nin Ankara olduğu zaman sona erecek' diye düşünenlerin sayısı artık az değil... Nisan yağmurlarından sonra, Ankara'da hafta sonu güneşli hava siyasetin koridorlarına, daha da önemlisi arka sokaklara yansıyabilecek mi, bunu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz...

Benim bugün üzerinde durmak istediğim, Ankara siyasetinin mesai dışı gündeminin yer ve mekanlarının uğradığı değişim... Ki, Ankara'da siyasetin yasal mekanları dışındaki sivil mekanları hep önemli olmuştur... Oralarda hükümetler kurulup hükümetler yıkılmış, zaman zaman siyasi cinayetler işlenmiş, bazen ihaleler yönetilmiş, bazen halktan kopuşun en iyi örnekleri sergilenmiştir...

Yıllarca Ankara siyasetine Emekli Sandığı'na ait Büyük Ankara Oteli ev sahipliği yapmıştır. Burası yıllarca siyasetçilerin uğrak yeri olmuştu. O kadar revaçtaydı ki, siyasetçiler otelin odalarını yıllık kiralardı. Nelere tanıklık etmemişti ki otel... Siyasi cinayetlere bile (Mevlüt Işık'ın öldürülmesi). Ancak otel mekanları uzun süreden bu yana devre dışı. İki yıl önce de tamamen kapandı.

DYP-SHP hükümeti kurulduğunda, yani 1990'lı yıllarda devreye Sıhhiye'deki Sürmeli Oteli girdi. DSP-MHP-ANAP'tan oluşan 57. Hükümet'te ise mekanların en çeşitli olduğu dönem yaşandı. DSP ve MHP'liler MHP Genel Merkezi'nin bulunduğu Karanfil Sokak'taki Eyüboğlu Oteli'ni popüler hale getirdiler. Tavla ve briç partileri bu otelden eksik olmadı. İsmail Cem, Mehmet Gül, Faruk Bal, Necdet Tekin artık Eyüboğlu Oteli'nin daimi misafirleriydi... Büyük Ankara Oteli'nin yerini tam anlamıyla almasa da Ankara siyasetinde önemli yer tutan 'Otel Lobisi ' siyasetinin yapıldığı yerlere Sheraton ve Hilton da ilave oldu. Özellikle ANAP'lıların tercihleri bu otellerdi. Bir ara Mesut Yılmaz'ın ikamet ettiği Mega Otel de siyasetin popüler mekanları arasına girmeyi başardı. 57. Hükümette 'hükümetin çimentosu', 'gizli başbakan' gibi tanımlanan DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve arkadaşları ise Gölbaşı ve buradaki mekanları siyasetin gündeminde tuttu. Başta Gölbaşı'ndaki Patalya Oteli olmak üzere Vilayetler Konağı, Gölbaşı Gençlik ve Spor Tesisleri de buradaki diğer uğrak yerleri oldu. Cinnah'taki Neyzen Bar ve Fasıl Bar ise yine 57. Hükümet'teki bakanların başka mekanlarıydı...


Şimdi ise Başbakan Erdoğan'ın dediği gibi siyasetin alışkanlıkları değişti. AK Partili milletvekilleri barı, gece kulüpleri, otelleri değil, kahvehane ve kafeleri tercih ediyor. Ancak onların kahvehaneleri arasında da çok ince ayrımlar var. Belli başlıları şöyle:

Kafe Nezih

Burası Balgat'ta bir nargile kahvesi. Milli Türk Talebe Birliği kökenli ve milli görüşçüler burada bir araya geliyor. Özellikle Ramazan aylarında sahur saatlerine kadar milletvekilleri için cazip mekanlardan birisi.

Prestij Kafe

Küçük Esat Dörtyol'da bulunan kafenin en büyük özelliği bilardo salonunun bulunması. Partinin genç ve özellikle lumpen takımı gidiyor. Lüks bir mekan. Milliyetçi İslamcı kesimin zenginleri ve işadamlarının buluşma noktası. Bu kesimin basını da buraya çok ilgili. Bir başka özelliği pahalı olması.

Girgin Kafe

İzmir Caddesi'ndeki kafe, AK Partililerin en yoğun ilgi gösterdiği mekan. Daha çok Ak Parti bürokrasisisi ve entellektüelleri büyük ilgi gösteriyor. Kafenin sahibi zaman zaman çay borcu olanların da listesini yapıyor ve duvara asıyor. Hatta Başbakan Erdoğan'ın en yakınında bulunan danışmanlarından birinin eskiden kalma ve halen ödenmeyen çay borcu mekanda en çok konuşulan konulardan...

Mekan Kafe

Emek'teki Kız Öğrenci Yurdu'na komşu bu mekanının en büyük özelliği park sorununun olmaması. Dolayısıyla çok tercih ediliyor. Özellikle tavla sevenler burada buluşuyor. Ve uzun tavla turnuvalarına tanıklık ediliyor.

Çalçene Kafe

Çankaya'da bulunan mekan, nargilesiyle ünlü. İstanbul milletvekilleri ve onlara yakın bürokratlar burayı tercih ediyor.

Cafemiz ve Arjantin Caddesi

Buralara Başbakan Erdoğan'ın siyasetteki değişim ve dönüşümünü sağlamakla görevli yakınları geliyor. Kısacası Türkiye dünyaya buradan bakıyor. Dünyayı buradan algılamaya çalışıyor. Dolayısıyla bu dönem politikasının en stratejik kararları burada alınıyor.O kadar yoğun kararlar alındığı mekanların gece geç saatlere kadar açık oluyor olması tabii ki tercih nedenlerinden bir tanesi... Arjantin Caddesi'nin bir başka özelliği Ankara'nın tüm gençliğinin onların deyimiyle 'takıldığı' hareketli mekanların olduğu bir cadde olarak bilinmesi. Dolayısıyla buraya takılan siyasetçiler, ülke politikasına yön verme misyonunun yanında değişim yaşayan gençlikle de bütünleşebiliyorlar.



--------------------------------------------------------------------------------



ZAMAN DİLİMLERİNİN ANLAMI

Türkiye'de siyaset kurumunun işleyişi ve siyaset bir başka gördüğünüz gibi... Bir standardı yok. Zaman zaman siyah beyaz, bazen gri... Ancak çoğunlukla çok renkli... Mekanlar da öyle... Ancak mekanların yanında siyasetin bu mekanlarındaki zamanın ve süreçlerinin de anlamları var... Bir dostum anlatmıştı:

'Siyaset yapma zemini iki zaman süreci içersinde yönetilmektedir. Bunlardan birincisi seçim süreci. Bu süreçte siyasiler ve siyasi olan bürokratlar siyasi otoriteye yakınlıklarına göre değişik yerde ve mekanlarda bulunmalarının anlamları vardır.

Bu mekanlar, günün başlangıcından gündüzün doğuşuna kadar olan zaman dilimlerini kapsar. Mesai başlangıcından bitimine kadar olan süre (09.00-18.00) Bu süreçte siyasi sempatizanlar siyasetten en alt düzeyde beklentisi olanlar veya alt düzeyde görev almak isteyenlerin kendilerine yakın olarak gördükleri siyasi odakların yerlerine giderler. Bu aynı zamanda halkın tutum ve düşüncelerini öğrenme ve toplumla bütünleşme süreci gibi algılanır..

Akşam yemeği ve sonrası... Bu kesim daha elitlerin bulunduğu zaman dilimidir. Genellikle parti içersindeki dengeler ve yerel karar mekanizmalarına yakın olan kişilerin buluşma zamanıdır. Burada siyasete aday olan kişiler kendi lobisini oluştururlar.

Üçüncü dilim. 23.00- 01.00 arasındaki zaman dilimi: Siyasi lobi oluşturan kişilerin veya siyasal iktidara gelmiş bürokrat adaylarının karar verme mekanizmasına etki etme sürecidir. Birçok kimse birbirinden habersiz kendilerinin seçilmesi veya atanması için karar süresine baskı yapma uğraşını verirler.

En önemli zaman dilimi ise 01.00 ile 04.00 arasıdır. Yani şafak sökmeden önceki süreçtir. Bir başka deyişle karar vericilerin karar verme anıdır. Yani karar anıdır... Bütün milletvekili olacaklar ya da iktidara gelmiş partinin atanacak bürokratları bu zaman dilimi içerisinde belirlenir. Ve ertesi gün sürprizler açıklanır. Ve bu mücadelede herkes kendisinin seçilmişliğini ve kendisine ihtiyaç duyulduğunu belirterek alt kademeye kendisinin seçilmişliğini gururla anlatır...'

Ve gerçek olan

Halkın kendisi, dertlerini sıkıntılarını ve sorunlarına çözüm bulmak için güç bela girdikleri TBM'nin milletvekili koridorlarında muhatap ararlar. Oysa bilmezler ki, siyasetin mekanları ve zaman dilimleri farklıdır...

HABER: Nuray BAŞARAN

KAYNAK: