BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.429,22
HABER /  GÜNCEL

AİHM'den Abdullah Öcalan için flaş karar

AİHM terör örgütü PKK ele başı Abdullah Öcalan’ın işkence ve kötü muameleye uğradığı yolundaki şikayeti karara bağladı. AİHM Öcalan'ın kötü muamele gördüğü iddiasını reddetti.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan’ın avukatlarının Türkiye aleyhine yaptıkları başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM, Öcalan'ın kötü muamele gördüğü iddiasını oy birliğiyle reddetti.

Öcalan’ın avukatları 2010 yılında yaptıkları başvuruda, İmralı Cezaevi'nde yatan müvekkillerinin 2008 yılındaki koğuş araması sırasında gardiyanlar tarafından kötü muamele ve işkenceye uğradığı şikayetinde bulunmuştu.

Öcalan’ın sözlü ve fiziksel kötü muameleye hedef olduğu şikayetiyle Strazburg Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), yaşama hakkıyla ilgili 2., işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3., adil yargılanma hakkıyla ilgili 6., etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. ve ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddenin Türkiye tarafından ihlal edildiği iddia edilmişti.

ÖCALAN'A OY BİRLİĞİYLE RET: AİHM Öcalan’ın işkence ve kötü muameleye uğradığı yolundaki bu şikayeti karara bağladı ve Öcalan'ın kötü muamele gördüğü iddiasını oy birliğiyle reddetti.

AİHM İDDİALARI TEMELSİZ BULDU: AİHM'den yapılan açıklamada, avukatları tarafından 2010 yılında yapılan başvuruda, İmralı Cezaevi'nde 2008 yılındaki koğuş araması sırasında terör örgütü elebaşına gardiyanlar tarafından kötü muamele ve işkence uygulandığı iddialarının ele alındığı ve iddiaların temelsiz bulunarak başvurunun oy birliğiyle reddedildiği belirtildi.

FİZİKİ VE PSİKOLOJİK SORUNU YOK: Açıklamada, kötü muamele iddialarıyla ilgili delil bulunmadığı, Öcalan'ın cezaevinde arama yapılan gün ve daha sonraki günlerde doktor kontrolünden geçirildiği, herhangi bir fiziki ve psikolojik soruna rastlanmadığı kaydedildi.

KENDİSİ DE DOKTORLARA BİR ŞİKAYETTE BULUNMADI: Açıklamada ayrıca Öcalan'ın kendisinin de doktorlara bir şikayette bulunmadığı, iddialara dair bir hukuki girişimin de söz konusu olmadığı bildirildi.