BIST 10.628
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.432,31
HABER /  DÜNYA

Ahmet Türke PKK uyarısı

Lagendijk, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'le yaptığı görüşmeye açıklık getirdi.

Abone ol

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, terörün ne anlama geldiği ve Türkiye'de olup bitenler konusunda Avrupa'da geçmişe göre önemli bir değişiklik olduğunu belirterek, on yıl önce Avrupalıların çoğuna terörizmin çok uzak olduğunu, ancak bu algılamanın 11 Eylül, Madrid ve Londra saldırıları gibi olayların ardından köklü bir biçimde değiştiğini kaydetti.

Lagendijk, ''Şimdi terör konusunda insanların aklı başına geldi. Sıradan insanlar bile artık terörün herkes için tehdit olduğunu anlamaya başladı'' dedi.

Türkiye konusunda ve terör örgütü PKK konusunda kendisi ve bütün Avrupa için 2003 ve 2004 yıllarında yapılan reformlardan sonra birçok şeyin değiştiğini ifade eden Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kürtlere kendi dillerini konuşma hakları sağlandı, kendi dilleriyle yayın yapabilmelerinin önü açıldı. Tabii mükemmel düzeyde değil, bunun geliştirilmesi lazım, ama bu konularda herkesin görebileceği ölçüde çok önemli ilerlemeler sağlandı. Bunu Türkiye'deki Kürtlerin kendileri de görüyor zaten. Sonra DTP parlamentoya girdi. Bence bu iyi de oldu. O bölgenin temsilcilerinin meclise gelmeleri olumlu bir şey. Hala da olumlu olarak değerlendiriyorum. Ama işte tam da bu noktada, yani bu kadar reform yapıldıktan sonra, üstüne üstlük DTP de parlamentoya girdikten sonra, tekrar terör başlıyorsa, bunu anlamak mümkün değil. Yani PKK'nın bu şartlarda terör eylemlerine başlamasının hiçbir mazereti, hiçbir kabul edilir tarafı yok artık. Bu durumda insanlar Avrupa'da PKK'nın bir çözüm istemediğini, aksine çözüme giden yolu yıkmaya çalıştığını anlamaya başladı. Bu nedenle artık durumu daha iyi anlıyor ve geçmişe oranla kendimizi daha açık bir şekilde ifade edebiliyoruz.''
     
''AVRUPA'DA GÖRÜŞLER ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DEĞİŞTİ''-

''DTP'yi destekliyorum, ama PKK'yı bütünüyle reddediyorum''
diyen Lagendijk, DTP içinde siyasi bir çözüm istemeyen, PKK'yı güçlü bir şekilde destekleyenler bulunduğunu ve bunları sertlik yanlısı olarak tanımladığını, diğer yandan da soruna demokratik ve siyasi çözüm isteyen bir kanat da olduğunu bildirdi.

Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:

''PKK neden şimdi saldırıya geçti, çünkü onlar meseleye siyasi çözüm istemiyor. PKK, hiçbir zaman DTP'nin meclis içinde olmasını istemedi. DTP'lilere 'Sakın meclise girmeyin, çünkü Türklere güvenilmez' diyorlar.

DTP'NİN KAPANMASI PKK'YI MUTLU EDECEK

Ahmet Türk'le görüşmemde de kendisine bunu söyledim. 'PKK tarafından kendinizi sabote ettirmeyin' dedim. DTP kapatılırsa bundan kimin mutlu olacağını biliyorum. PKK, bundan mutlu olacaktır.'' DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'e, PKK'yla aralarına kesin bir çizgi koymalarını istediğini belirten Lagendijk, onların da kendisine kapatma davaları ya da benzeri nedenlerden ötürü baskı gördüklerini söylediğini kaydetti.

PKK TARAFINDAN BASKI GÖRÜYORLAR MI?

Lagendijk, ''size PKK tarafından da baskı gördüklerini söylediler mi?'' yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:

''Bu benim izlenimim. Onlar bunu söylemiyorlar. Ama siyasi çözüm isteyen Kürtler var ve bunların içine Ahmet Türk'ü de dahil ediyorum. Ona ve arkadaşlarına hep şunu söyledim: 'PKK'yla aranıza mesafe koyun. Bunu yapamazsanız, partiniz PKK saldırılarının kurbanı olacaktır."