BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Tamtekin başarılı kariyerin ip uçları nelerdir?

Kariyer değişikliği yapmak isteyenler nelere dikkat etmeli? İş yerinde başarılı olmak için ne yapmak gerekir? Kariyer koçu Ahmet Tamtekin anlattı.

Abone ol

İş yerinde başarılı olmak için ne yapmak gerekir? Başarıyı yönlendiren faktörler nelerdir? Kariyer koçu Ahmet Tamtekin başarıya giden yolda yapılması gerekenleri anlattı. 

Kariyer Koçu Ahmet Tamtekin, başarılı kariyerin ip uçlarını şu şekilde anlattı:

‘Ben koçluk yaparken hep çok şaşırıyorum. Benim koçluk verdiğim insanları her birinin ortaya çıkan farklı zenginlikleri, güçlü tarafları oluyor. Mesleğinizi seçerken de bu güçlü taraflarınızı öne çıkaran meslekleri seçmeniz lazım. Yıllar evvel bana bir analiz yapmışlardı ve siz insanlara yardım etmekten inanılmaz keyif alıyorsunuz demişlerdi. O zamanlar ben bambaşka bir işte çalışıyordum ve bu analizi kabul etmemiştim. Yıllar sonra gördüm ki aslında benim yetkinliğim olduğu alanda çalıştığım zaman çok başarılı oluyorum. Dolayısıyla, güçlü taraflarınızı öne çıkaran meslekleri seçmelisiniz. Bazen insan kendi güçlü taraflarını bilmek konusunda gerçekçi olamıyor. Bunun için dışarıdan gelen bir takım geri bildirimler var. Bu bildirimleri dinleyebilmek, alabilmek, sorular sorabilmek gerekir. Güçlü taraflarınızı bilirseniz, gelişim alanlarınızı bilirseniz mesleğinizi de ona göre seçersiniz. Tabi meslek seçiminde ister istemez şansın da bir rolü olabiliyor ama siz devamlı kendinizin farkında olursanız, meslek seçimi konusunda doğru kararlar alırsınız.’

Peki kariyer değişikliği yapmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Kariyer Koçu Ahmet Tamtekin, kariyer değişliği yapmak isteyenlere şu şekilde tavsiyeler verdi:

‘Hepimiz, kariyerimizin belirli bir döneminde değişiklik yapmak istiyoruz. Ben de yaptım. Benim lojistik alanında bir uzmanlığım, yöneticiliğim varken tamamen farklı bir alana geldim. Ben bu konularda en önemli şeyin bir şeyden kaçmak için değil, bir yerlere gitmek için kararlar vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Yani ben bu şirketten sıkıldım, ben bu yöneticilerden sıkıldım onun için başka bir yere gidiyorum gibi bir şey yapmayın. Sizi heyecanlandıracak, size mutluluk verecek doğru hedefleri seçin. İkincisi, hepimizin içinde bir duygusal taraf var. Bir şeylere kızdığımız zaman ya da haksızlığa uğradığımız zaman, bize o değeri vermesini beklediğimiz insanlardan intikam almak istiyoruz. Kararlarınızı verirken duygusal davranmayın çünkü o duyguların etkisi çok kısa bir süre sonra geçiyor ve siz gerçeklerle karşı karşıya kalıyorsunuz. Duygusal olmamanız için de muhakkak sizi o duygusallıktan çıkarabilecek bir kişiyle, bunun illa koş olması gerekmiyor iyi dinleyen bir arkadaşınız da olabilir, konuşmalısınız. Hatta siz de kararlarınızı verirken hemen vermektense, eğer bu karar doğruysa bir ay sonra da doğru karar olacaktır diye düşünün. Bu kadar önemli bir kararı verirken bir süre erteleyin. Bakalım aynı hisler, aynı analizler içinde mi olacaksınız. Benim meslek değiştirirken söyleyebileceklerim bunlardır.’

Ahmet Tamtekin kimdir?

1961 yılında Münih’te doğdu. Çocukluğu ve gençliği Türkiye, Almanya, Avustralya, İran ve Macaristan’da geçti. 1987 yılında Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra önce İngiltere, daha sonra Belçika ve Hollanda’da yaşadı. Mattel ve Tenneco gibi çok uluslu şirketlerin Avrupa üst düzey yöneticiliğiyle geçen yıllardan sonra, 2006 yılında Türkiye’ye döndü ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Üyeliği ve Grup Başkanlığı yaptı. 2008 yılında kendi koçluk ve danışmanlık şirketini kuran Ahmet Tamtekin kişisel gelişime yönelik bireysel koçluk yapmakta, eğitim ve seminerler vermektedir. Belçika, Fransa ve İspanya’da üniversitelerde ziyaretçi öğretim görevlisi olarak dersler veren Ahmet Tamtekin, Borusan Lojistik’in bağımsız Yönetim Kurulu Üyesidir.