BIST 10.471
DOLAR 32,64
EURO 35,01
ALTIN 2.428,62
HABER /  DÜNYA

Ahmedinejad BM’ye gidecek

Ahmedinejad ülkesinin nükleer programı hakkında konuşmak için BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılmakta kararlı.

Abone ol

Ahmedinejad, Yazd eyaletindeki yurt gezisinden dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, 5+1 ülkelerinin Güvenlik Konseyi’ne İran aleyhine karar tasarısı sunduklarını hatırlatarak, “Bu karar tasarısının kabul edilmesi benim oraya gitmemi engellemez. BM Güvenlik Konseyi’ne gidecek ve ülkemin hakkını savunacağım” dedi.

İran’ın BM Daimi Temsilciliği, Ahmedinejad’ın BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınacak karar tasarısı sırasında konuşması için Konsey’e resmen başvurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, ABD’nin BM’nin ev sahibi olmasından kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde daha önce de Ahmedinejad’a vize verdiğini, yine vereceğini söylemişti.

BM Güvenlik Konseyinin yapısına ilişkin eleştirilerini sürdüren Ahmedinejad, Yazd eyaletinde yaptığı konuşmalarda, BM Güvenlik Konseyi’nin meşruiyetini yitirdiğini iddia etmiş ve ülkesine ilişkin alınacak yeni yaptırım kararının “yırtık bir kağıt parçasından farkı olmayacağını” söylemişti.

Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya, İran’ın nükleer programını durdurmasını sağlamak için yeni yaptırımlar paketi üzerinde uzlaşmaya varmıştı. Güvenlik Konseyinin, gelecek günlerde, daimi olmayan üyeleriyle birlikte yaptırımları görüşmesi bekleniyor.