BIST 10.471
DOLAR 32,85
EURO 35,19
ALTIN 2.450,02
HABER /  GÜNCEL

Ağız kokusuna karşı öneriler

Diş eti yaraları ve ağız kokusu kimi zaman çekilmez bir hal alabilir. Daha rahat bir gün geçirmek için önerilere kulak verin.

Abone ol

Laurel Vukovic'in "1001 Doğal Reçete" adlı kitabında ağız kokusu ve diş etlerinden yana dertli olanlar için önemli bilgiler yer alıyor.

Kaknüs yayınlarında çıkan kitap sağlık güzellik ev işleri gibi bir çok konuda reçeteler sunuyor. İşte diş eti hastalıkları ve ağız kokusu çekenler için bazı öneriler var:

Diş eti sağlığınız için adaçayıyla gargara yapın

Adacayı ve deniz tuzuyla yapılan ağız gargaraları diş eti rahatsızlıklarına birebirdir. Adacayı ve deniz tuzunun iltihap kurutucu, antiseptik nitelikleri sayesinde yaralar iyileşir, sıkıştırıcı nitelikleri sayesinde ise diş etleri sertleşir

250 ml kaynar su
2 tatlı kaşığı kuru adaçayı
1/2 tatlı kaşığı deniz tuzu

Adaçayının üzerine kaynar su ilave edin, kapağını kapatıp 15 dakika demlendirin. Süzdükten sonra deniz tuzunu ilave edin ve ılınana kadar bekleyin. Deşlerinizi fırçaladıktan sonra 60 ml solüsyonla gargara yapın. Kalan sıvıyı iki gün içinde tüketmeye çalışın

Diş eti sağlığınız için deniz tuzu

Bir tatlı kaşığının sekizde biri kadar deniz tuzunu 60 ml ılık suyla karıştırın. Dişlerinizi fırçalayıp diş ipiyle diş aralarınız temizledikten sonra bu karışımla gargara yapın. Hafif etkili bir anti septik olan deniz tuzu diş etlerini sıkıştırır, sağlıklı tutar

Diş eti sağlığınız için mürrüsafi gargarası

Mürrüsafi güçlü sıkıştırıcı ve antimikrobiyal etkisi bakterileri öldürür ve diş eti dokusunu korur.

125 ml sıcak su
1/4 tatlı kaşığı deniz tuzu
1/4 tatlı kaşığı mürrüsafi bitki özü

Malzemeleri karıştırarak gargara suyunuzu hazırlayın. Günde iki defa dişlerinizi fırçalayıp diş ipiyle temizledikten sonra 60 ml suyla gargara yapın.

İltihaplı diş etlerine goldenseal lapası

Goldenseal ve mürrüsafi lapası iltihaplı diş etlerine çok iyi gelir. Birkaç damla sıvı mürrüsafi ile toz halindeki goldenseali karıştırarak koyu kıvamlı macun yapın. Steril bir gazlı bez yardımıyla iltihaplı bölgenin üzerine uygulayın. Günde iki oefa bu işlemi tekrarlayın.

Ağız kokusunu gideren beslenme düzeni

Ağız kokusuna genellikle bağırsak tembelliğinin nede olduğunu biliyor muydunuz? Sindirim sisteminizi formda tutmak için taze meyve ve sebzeler ile işlenmemiş tahıllardan oluşan lif yönünden zengin besinleri tercih edin. Ayrıca her gün bağırsak florasını zenginleştiren faydalı bakterlerden biri olan Lactobacillus acidophilus kullanın. Bu bakteriyi doğal gıda takviyeleri satılan dükkanlarda kapsül formunda bulabilirsiniz. Vücudun susuz kalması da kötü nefes kokusuna sebep olacağından günde en az altı bardak su içmelisiniz.

Ağız kokusunu yok edin

Karbonat dişlerinizi temizleyip ağız kokusunu yok etmede en büyük yardımcınızdır. Bir tatlı kaşığı karbonatı avucunuza dökün ve diş fırçanızı karbonata bulayın. Arzu ederseniz karbonatı diş macunuyla beraber de kullanabilirsiniz

Nefesinizi ferahlatın

Bir miktar rezene veya anason tohumu çiğneyerek nefesinizi ferahlatabilirsiniz.

Doğal ağız banyosu

Eczanelerde ve marketlerde satılan ağız sularında bulunan alkol ağızınızın içindeki mukus salgılayan dokuyu kurutarak daha fazla ağız kokusuna neden olabilir. Nane ve witch hazel (güvercin ağacı) özünden hazırlayacağınız ağız suyu nefeslerinizi ferahlatacaktır.

1 tatlı kaşığı sıvı witch hazel özü
1/2 tatlı kaşığı bitkisel gliserin
3 damla nane esansiyel yağı
125 ml su

Malzemeleri bir kap içinde karıştırıp bir kap içinde kuvvetlice çalkalayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra veya dilediğiniz zaman ağzınızı bu sıvıyla çalkalayın.