BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,85
ALTIN 2.446,91
HABER /  GÜNCEL

Ağca'ya ilk iş teklifi Dündar'dan

Milliyet Gazetesi yazarı Can Dündar, bugün özgürlüğüne kavuşacak olan Papa suikasti sanığı Mehmet Ali Ağca'ya ilginç bir iş teklifinde bulundu!

Abone ol

Dündar başlıklı yazısında bakın Ağca'ya nasıl bir teklifte bulundu:

Yazı: Can DÜNDAR
www.milliyet.com.tr



Bugün tahliye olacak Ağca'ya ilk tavsiyem şu:
25 yıldır görmediği kentleri şöyle bir dolaşsın.
Uğur Mumcu Caddesi'nden geçsin, Çetin Emeç Bulvarı'na çıksın, Ahmet Taner Kışlalı Parkı'na gitsin, Abdi İpekçi Spor Salonu'na girsin.
Bir faili meçhul cinayetler müzesindeymiş gibi gezinsin.
Sonunda iyi adamların öldüğü, kötü adamların kahraman olduğu, kendisinin de figüranlık yaptığı filmin bize neye mal olduğunu düşünsün.
***
Teklifime gelince:
Bizler, yani o filmin kurbanları, mağdurları, seyircileri, Ağca için para toplayalım aramızda...
Onu korumaya alalım. Maaşa bağlayalım. Rahat çalışacağı bir büro tutalım.
Karşılığında, gerçek anılarını yazmasını isteyelim ondan...
İpekçi'yi nasıl öldürdüğünü, Türkiye'nin en iyi korunan askeri hapishanesinden nasıl kaçabildiğini, nerede saklandığını, nasıl pasaport alıp dışarı çıkabildiğini, Papa'yı neden öldürmek istediğini yazsın.
Bildiği isimleri açıklasın.
***
Sonra bir internet sitesi kuralım. Bu anıları ve isimleri girelim.
Ardından 12 Eylül'ün ünlü iddianamelerini, faili meçhul kalmış davaların dosyalarını, sanık ifadelerini, bu konuda yazılmış kitapların metinlerini...
Dönemin tanıkları da bildiğini, duyduğunu girsin siteye... Kendisine işkence yapanı, koğuşta yanında yatanı, hatırladığı arabayı, plakayı, tabancayı...
Hepsi tamam olunca bilgisayara, aynı isimlerin, arabaların, silahların zikredildiği olayları saptayıp aralarındaki ilişkiyi kurmamızı sağlayacak bir "Failler" programı yükleyelim.
Programı işletip sonucu bekleyelim.
***
Eminim "Failler", tüm bilgisayar oyunlarından daha eğlenceli olacaktır.
Düşünün program, 25 kanlı yılın aktörlerini birbiriyle eşleyecek. Ummadık isimler, ummadık yerlerde karşımıza dikilecek.
Mesela İpekçi cinayetinde adı geçen 5 ülkücüden 4'ünün sahte pasaportlarının "Nevşehir Emniyet Müdürlüğü"nden alındığı anlaşılacak. Uğur Mumcu'nun "Kim bunların Nevşehir Emniyeti'ndeki bağlantıları?" sorusuna cevap bulmak için bilgisayara "Nevşehir" yazılıp "Ara" komutuna basılacak ve Nevşehir'den pasaportlu Çatlı'yla sünnette göbek atan Özel Harekât Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin'in o dönem Nevşehir Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığı ortaya çıkacak.
Mesela Ağca'nın İpekçi ve Papa suikastındaki ortağı Oral Çelik'in sahte pasaportunda ismini kullandığı "Bedri Ateş", Oral Çelik'in 1979'da Malatya'da bir öğretmenin öldürülmesindeki ortağı çıkacak.
Mesela Ağca'yı askeri cezaevinden kaçtıktan sonra evinde saklayan Abdullah Çatlı, Bedrettin Cömert cinayetinin faili ve ASALA işinde devlet ajanı çıkacak.
Mesela Emniyet görevlisi olarak Ağca soruşturmasını yürüten Mete Bozbora, yıllar sonra Metin Göktepe'yi öldürmekten sanık polislerin MİT'ten ihraç edilen avukatı Necdet Küçüktaşkıner'in ortağı çıkacak.
***
"Failler" raporu, iddianamemiz olacak bizim.
Bu iddianameyle çağıracağız ortak isimleri sanık koltuğuna...
Savcı bölümünde, filmin öldürülen iyi adamlarının eşleri, çocukları, torunları oturacak.
Canlı yayımlanacak mahkeme, ibret olsun diye cümle âleme...
Bir dönemin kiri temizlenecek.
Çıkışta İpekçi Anıtı önünde, Kışlalı Parkı'nda, Mumcu Caddesi'nde, Emeç Bulvarı'nda şölen düzenlenecek.
Bu kez katillerin değil, katledilenlerin resimleri "Türkiye sizinle gurur duyuyor" diye taşınacak ellerde...
Ve biz, ancak o zaman bağışlayacağız Ağca'yı...