BIST 9.977
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.435,53
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da bombalı saldırı 18 sivil öldü!

Afganistan'ın kuzeyinde yol kenarına yerleştirilen çok güçlü bir bomba, düğüne giden bir grup insanı taşıyan minibüse rastlayınca en az 18 kişinin öldüğü haber veriliyor.

Abone ol

Yaralıların sayısının da en az 15 olduğu bildiriliyor. BBC muhabiri bunun son zamanlarda bölgedeki en büyük saldırı olduğunu söylüyor. Gelen haberlere göre, Balk eyaletinin Devletabad bölgesinde düğüne giden, erkek, kadın ve çocuklarla dolu bir minibüs yol kenarı bombaya rastladı.

SALDIRIYI ÜSTLENEN OLMADI

Minibüsün bombanın asıl hedefi olup olmadığı bilinmiyor. Saldırının sorumluluğunu henüz kimse üstlenmedi. Yetkililer ölü sayısının yükselebileceğini söylüyorlar.

Afganistan'ın kuzeyi 2001'deki ABD öncülüğündeki çok uluslu güçlerin işgalinden bu yana genellikle ülkedeki en güvenli bölge sayılabilir.

NATO BAŞEDEMİYOR

Fakat Afganistan'daki BBC muhabiri son zamanlarda Balk eyaletinde Taliban faaliyetlerinin artmış göründüğünü ve takviye güçler gönderilmesine rağmen NATO'nun bu artışla başedemediğine işaret ediyor.

Ağustos ayında yayınlanan bir Birleşmiş Milletler raporunda Afganistan'daki sivil ölümlerinin son beş yıldır ilk kez düşüş gösterdiği belirtilmiş, bu da ülkede askeri gücü olan bütün tarafların sivil ölümleri konusunda daha hassas davranmaya başladığı şeklinde yorumlanmıştı.

Fakat Afganistan'daki BM Yardım Misyonu UNAMA tarafından yayımlanan raporda sivil halktan ölen ve yaralananların sayısının azalmaya rağmen yine de çok fazla olduğu kaydedilmişti.

2001 yılındaki işgalden bu yana Afganistan'da ölen sivillerin sayısı tam olarak bilinmiyor ama tahminlerin çoğu sivil can kaybının 20 bin civarında olduğuna işaret ediyor.