BIST 10.471
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.434,02
HABER /  DÜNYA

Afganistan'da ABD'ye suçlama

Afganistan'da Amerika'nın kayıt dışı istihbarat yaptığı iddialarına Pentagon cevap verdi.

Abone ol

Afganistan'da kayıt dışı casusluk programı yürüttüğü ileri sürülen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerinden Michael D. Furlong, operasyonunun izinli olduğunu kaydederek, bu operasyonla Afganistan ve Pakistan'da çok sayıda hayat kurtarıldığını savundu.

AP ajansının haberine göre Furlong, San Antonio Express-News'a yaptığı açıklamada, ABD çıkarlarına saldırı olasılığına karşı istihbarat toplamak için özel sözleşmeli elemanlar kullanılmasının askeri üstleri tarafından onaylandığını kaydetti.

Furlong, edinilen istihbaratla Afgan liderlerine yönelik iki suikastın da önlendiğini ifade ederken, istihbaratın doğrudan militanları öldürmek için kullanılmadığını ileri sürdü.

Amerikan The New York Times gazetesinde bu hafta içinde askeri yetkililere ve ABD ile Afganistan'daki iş adamlarına dayanılarak yayımlanan haberde, orduda halen üst düzey sivil görevli olarak çalışan emekli Hava Kuvvetleri subayı Furlong'un, Afganistan ve Pakistan'daki militanların izini sürmek ve öldürmek üzere CIA ve Özel Kuvvetler'in eski elemanlarının çalıştığı özel güvenlik şirketlerinden sözleşmeli personel kiraladığı kaydedilmişti.

Haberde hükümet yetkililerine dayanılarak, Furlong'un, Afganistan'ın Pakistan sınırının iki tarafında militanların ele geçirilmesine yönelik gizli faaliyetler için Afganistan'ın sosyal ve aşiret yapısıyla ilgili Amerikalı komutanların bilgi edinmesi amacıyla kullanılan bir programdan para aktarmış olabileceği ifade edilmişti.

Gazetenin haberinde, özel güvenlikçilerin şüpheli militanların ve militan kamplarının yerleri konusunda topladığı istihbaratın, Afganistan ve Pakistan'da olası bir öldürücü hamle için askeri birimlere ve istihbarat yetkililerine gönderildiği belirtilmişti.

New York Times, bazı yetkililerin de Furlong'un kayıt dışı casusluk faaliyeti yürüttüğü izlenimlerinden rahatsızlık duyduğunu da yazmıştı.

Haberde, bir hükümet yetkilisinin, "meşru istihbarat faaliyetleri bozulmadan bir savaş bölgesinde James Bond edasındakileri çalıştırmanın kötü bir fikir olduğu" görüşüne de yer verilmişti.

Amerikan hükümeti için Afganistan konusunda bilgi toplamak üzere çalıştığını söyleyen yazar Robert Young Pelton da New York Times'e, kendisini hükümetin görevlendirdiğini, ancak Furlong'un, çalışmasını doğru olmayan amaçlar için kullandığını anlatmıştı.

Pelton, "Afganistan'daki durumu daha iyi anlayabilmeleri için bilgi topluyoruz, ancak bu bilgiler insanları öldürmek için kullanılıyor" demişti.

Haberde, Furlong'un operasyonunu artık durdurmuş göründüğü de belirtilmişti.