BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.394,43
HABER /  DÜNYA

Afgandan Taliban yalanlaması

Afganistan hükümeti, Taliban üyeleri ile barış için pazarlık halinde oldukları iddialarını sert bir dille yalanladı.

Abone ol Afganistan hükümeti, Afgan yetkilileri ile Taliban üyelerinin Suudi Arabistan'ın arabulucuğunda barış görüşmeleri yaptığı iddiasını yalanladı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin sözcüsü Hümayun Hamidzade, düzenlediği basın toplantısında, Afgan yetkilileri ile Taliban üyelerinin Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın geçen ay verdiği iftar yemeğinde bir arada bulunmalarına rağmen, Afganistan'ın Suudi Arabistan'ın yardımıyla herhangi bir kişiyle barış görüşmesi yapmadığını ifade etti.

Hamidzade, hükümetlerinin Afgan halkı ve hükümetiyle savaşan muhaliflerden herhangi biriyle görüşmeye açık olduğunu, ancak şimdiye kadar böyle bir görüşme olmadığını kaydetti.

Taliban yönetiminin eski Pakistan Büyükelçisi Abdülselam Zaif, Kral Abdullah'ın yemeğine Afgan hükümet yetkilileri ve Taliban temsilcilerinin yanı sıra Hizb-i İslam örgütünün lideri, eski Başbakan Gülbeddin Hikmetyar'ın bir temsilcisinin de katıldığını söylemişti.

ABD'nin, terör şüphelilerini tuttuğu Guantanamo üssünde yaklaşık 4 yıl kalan Zaif, tarafların yemekte birbirleriyle konuştuklarını, ancak Afganistan ile ilgili hiçbir sorunun gündeme gelmediğini bildirmişti.

Bunun barış görüşmesi olarak yorumlanmaması gerektiğini ifade eden Zaif, yemeğe katılan hiçbir Taliban temsilcisinin ya da Hikmetyar'ın grubunun üyesinin, barış görüşmesi yapmaya yetkili olmadıklarını kaydetmişti.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, geçen hafta Suudi Arabistan'dan Taliban ile görüşmelere arabuluculuk yapmasını istemişti.

Suudi Arabistan, Taliban'ın Afganistan'da iktidarda olduğu dönemde, bu yönetimi tanıyan birkaç ülkeden biriydi.