BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Adıyaman’da korkutan gelişme

Adıyaman’da, son bir ay içerisinde 3 kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tespit edildi. <br/>Adıyaman merkeze bağlı üç köyde ...

Abone ol

Adıyaman’da, son bir ay içerisinde 3 kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tespit edildi.
Adıyaman merkeze bağlı üç köyde 3 kişide KKKA hastalığı görüldü. Son bir ay içerisinde meydana gelen bu hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan yaralılardan 2’si tedavi edilerek taburcu edildi. Diğer kişinin tedavisi ise devam ediyor.
Adıyaman’da bu hastalığın görülmesi üzerine yetkililer harekete geçti. Hastalığın görüldüğü bölgeler başta olmak üzere birçok yerde bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yürütülürken, hastalığın görüldüğü şahıslarla temas halinde olan kişilerden kan örnekleri alınarak tahlil yapıldı. Yapılan tahliller ise temiz çıktı.
Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, son 5 yıl içerisinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakasının ‘yok’ denecek kadar az olduğunu fakat son 1 ay içerisinde 3 kişide hastalığın görüldüğünü aktardı. Kutlu, vatandaşı bilinçlendirmek için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, “Biz vakalar ortaya çıktıktan sonra vakaların yaşandığı bölgede eğitim çalışması yaptık. İl dışından gelen hayvan olup olmadığını sorguladık. Çünkü bu hastalık bu bölgenin hastalığı değil. Hastalık daha çok Sivas, Tokat gibi illerde yaygın görülüyor. Buralardan hayvan nakli varsa hayvanlar üzerinde yoğunlaşıyoruz. Her iki vakada da dışarıdan hayvan naklinin olmadığını gördük. Şu an itibariyle herhangi bir bağlantı bulamadık. Vaka temaslarıyla, aynı evi paylaşan kişilerden numune alımı yapıldı ve hepsi temiz çıktı. Biz de Adıyaman genelinde bu hastalığın görülme öngörüsüyle bilgilendirme çalışmalarını arttırdık. Aile sağlığı merkezinde bilgilendirmeler yapılıyor. Kene tutulmasıyla ilgili çalışmalarımız var. Esas olan kene tutulmalarında vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşlarına gitmelerini sağlamak. Her kene tutulması hastalık değildir. Kene tutulması yaşanabilir ama bu hastalık anlamına gelmemelidir. Vatandaşlarımızın ihmal etmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istiyoruz” dedi.
(İHA)