BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,72
ALTIN 2.453,65
HABER /  GÜNCEL

Açlık grevleri için kritik görüşme!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, BDP'li Sırrı Süreyya Önder ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cezaevlerinde devam eden açlık grevleriyle ilgili BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder'i dinledi.

BDP'den yapılan açıklamaya göre Genel Başkan Demirtaş, beraberindeki İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’le, açlık grevlerinde gelinen son durumu görüşmek üzere bugün Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i ziyaret etti. Görüşme sonrasında iki taraftan da resmi bir açıklama yapılmazken, Sırrı Süreyya Önder, NTV ekranlarında Bakan ile yaptıkları görüşmenin içeriğini ve sonuçlarını açıkladı. Görüşmeden çıkan olası somut kararları açıklamaktan kaçınan Önder "çözüm için bir iğne ucu kadar imkan varsa onu değerlendirme amacıyla görüştük" dedi. Kritik buluşmanın BDP cephesinden gelen taleple gerçekleştiğini vurgulayan Önder, Bakan Sadullah Ergin'in konuya yaklaşımı için de hayli olumlu ifadeler kullandı.

Canlı yayında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlayan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, görüşmeye dair yaptığı açıklamalarda şöyle konuştu:

BAKAN İNSANİ DEĞERLERİ YÜKSEK BİR SORUMLULUKLA YAKLAŞIYOR 

Gözdağı vermek değil dikkat çekmek amacındayız. Öncelkle buna vurgu yapmak istiyorum. Eşl Başkanımızla birlikte sayın Adalet Bakanı ile görüştük. Sayın Bakan insani değerleri yüksek bir sorumluluk anlayışıyla yaklaşıyor ilk günden bu yana. Hala da öyle yaklaşıyor. Toplu iğne kadar bir çözüm imkanı varsa onu değerlendirme amacıyla görüştük ve süreci değerlendirdik. Burada aslında hukuken hak olan bir şeyin kullandırılmaması sözkonusu. Meseleye bu temelde yaklaşılırsa iddia ediyorum bir saatte çözüme ulaşılır. Görüşme talebi bizden gitti Sayın Bakan da olumlu yanıt verdi. 

BU DİRENİŞİ YAPANLAR KCK DAVASINDA HAPSE ATILANLARDIR

Bu eyleme katılanları itibarsızlaştırmak bir yöntem değildir. Bunu zamanında açlık grevi yapan biri olarak söylüyorum. Kimse kimseyi zorla açlık grevinde tutamaz. KCK operasyonlarıyla yasal alanda faaliyet gösteren kim varsa hapse atıldı. Bu direnişi yapanlar da bu insanlar. Bu eylem bir topyekün itiraz anlamı taşıyor. 

HÜKÜMET HİKMET SAMİ TÜRK GİBİ ZALİMLEŞMEK İSTİYOR MU?

"Niye böyle bakalım. Bu konuda bir dil ve gönül birliği sağlama, kara çapakları ve kara propagandaları bu meseleye sokmayarak başlamalıyız. Mesela yarın Diyarbakır'da gösteri vardı ama Vali yasakladı. Niye yasakllıyorsun? Bu şekil yasaklayıcı tutumlarda kimseye fayda gelmez. Bu kararı alanlara da fayda gelmez. Hikmet Sami Türk ve o dönemin zalimleriyle benzeşmek istemek ya da istememek meselesidir bu biraz da..."

BU İNSANLAR FANTEZİ OLSUN DİYE AÇLIK GREVİ YAPMIYOR

"Bu insanlar fantezi olsun diye böyle bir işe kalkışmadılar. Bu taleplere hayır diyecek bir tane Allah'ın kulu var mı? Bir mahkumun kendi anadilinde savunma yapmak istemesinde ne engel var? Peki bu ne kadar politik? Bir yanıyla politik ama çekirdeğie indiğinizde insani bir durum. Bu şekilde konuyu çapaklarından ayırmamız gerekiyor. Bütün BDP grubu olarak seferber olduk bu meselenin hak temelinde çözülmesi için..."