BIST 10.558
DOLAR 32,29
EURO 35,03
ALTIN 2.477,48
HABER /  GÜNCEL

Açılım sırası şimdi de Diyanette

Diyanet “Din ve Toplum Şurası” sonuçlarını açıkladı. Sosyal açılım yapma kararı alan Diyanet eşcinselliği sapkınlık olarak görürken evlilik dışı ilişkilerle mücadele edecek.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- 12-16 Ekim’de toplanan “Sosyal Problemler Karşısında Din ve Diyanet” konulu IV. Din Şurası kararları açıklandı.

Diyanet’in bundan sonraki çalışmalarına ışık tutacak kararlar içinde “Sosyal açılım” vurgusu dikkat çekiyor. Cami içi kadar cami dışına da büyük önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyanet başkanlık bünyesinde toplumdaki dini faaliyetleri arttıracak “Sosyal Açılımlı Din Hizmetleri” birimi kuracak.

Eşcinselliği cinsel sapkınlık olarak tanımlayan Diyanet evlilik dışı ilişkilerle de mücadele edecek. Diyanet’in çok tartışılacak şura karalarından öne çıkanlar şunlar:

CAMİ DIŞI HİZMETE ÖNEM

Diyanet toplumsal değişim ve gelişmeye paralel olarak sunduğu din hizmetinde cami içi ve cami dışını birlikte düşünmek, sosyal açılımı artırmak ve toplumun her kesimini kuşatan bir anlayışla din hizmetlerini yeniden ele almak zorunda. Bu nedenle başta aile olmak üzere, sosyal hizmet üniteleri, hastaneler, ceza ve tutukevleri gibi değişik hizmet alanlarında kayda değer sonuçlar alabilmek için yeni yapılanma ve düzenlemelere ihtiyaç var.

SOSYAL AÇILIMLI DİN HİZMETİ

Cami dışında yürütülen sosyal açılımlı din hizmetlerinin daha planlı, kapsamlı ve verimli bir şekilde yürütülmesi ve hizmet alanlarında ortaya çıkan yeni metot ve anlayışların takibi ile ihtiyaç duyulan projelerin üretilmesine yönelik olarak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde “Sosyal Açılımlı Din Hizmetleri” alanında yeni bir idari birim kurulmalı.

AİLEYE DİYANET KALKANI

Aile kurumunun yıpratılması ve yozlaştırılması, başta toplumsal çözülme olmak üzere pek çok problemi beraberinde getiriyor. Aile kurumunun saygınlığını korumak ve sürekliliğini sağlamak amacıyla, Diyanet, aile değerlerini hafife alan, aile kurumunu yıpratan, evlilik dışı birliktelikleri öven veya sıradanlaştıran her türlü girişimi dikkatle takip etmeli, gereken duyarlılığı göstermeli ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmalı.

EŞCİNSELLİKLE MÜCADELE

Kamuoyunda tedirginlik meydana getirecek bir şekilde yayılma istidadı gösteren cinsel davranış bozuklukları karşısında İslam’ın bilinen tavır ve cevabı bütün açıklığıyla belirtilmeli. Diyanet, insan doğasına aykırı, müslüman tabiatının hiçbir şekilde kabul edilemez bulduğu her türden cinsel davranış bozukluğu karşısında, toplumun yeterli düzeyde bilgilendirilmesine öncülük etmeli, kişiler hedef gösterilmeden ve rencide edilmeden, sorunların sağlıklı bir şekilde giderilmesi konusundaki girişimlere destek verilmelidir.

CAMİLERE KÜTÜPHANE

Camiler, ibadetlerin edası yanında, cami dersleriyle beraber kadın, çocuk ve gençlere yönelik programların da düzenleneceği mekanlar olarak değerlendirilmeli, cami hizmetleri çeşitlendirilmeli ve cami müştemilatında özellikle öğrencilerin yararlanabileceği kütüphane ve okuma salonları oluşturulmalıdır. Yetişkinlere yönelik cami dersleri farklı kültür ve bilgi düzeyleri dikkate alınarak düzenlenmeli ve işlevsel hale getirilmelidir.