BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,73
ALTIN 2.485,97
HABER /  GÜNCEL

'AB'nin en büyük hatası Türkiye'

Guardian gazetesindeki bir yazıda "Avrupalı liderler dönüp geriye baktıklarında, yaptıkları en büyük hatanın Türkiye'nin üyeliğini engellemek olduğunu görecekler." deniyor.

Abone ol

Guardian gazetesi, Türkiye ile ilgili bir haber-yorumda Avrupa Birliği üyeliği konusunda hayal kırıklığına uğrayan Türkiye'nin yüzünü doğuya çevirdiğini aktarıyor.

Phillip Inman imzalı yazıda, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik olumsuz tavrına karşılık Amerikan otomotiv devi Ford'un Transit araç üretimini Kocaeli'de yapma kararı övülüyor.

Inman, "Avrupalı liderler, hatalarını değerlendirmek için dönüp geriye baktıklarında, yaptıkları en büyük hatanın Türkiye'nin birliğe üye olmasını engellemek olduğunu görecekler." diyor.

Yazara göre, Türkiye'nin bir ayağı NATO üyeliği nedeniyle Batı kampında olmasına rağmen, ekonomik olarak AB ile arası açılıyor.

Yazıda aktarılan rakamlara göre, Türkiye yedi yıl önce dış ticaretinin %67'sini AB ile yürütürken, bugün bu rakam %39 düzeyinde.

Guardian yazarına göre gelecek yıl öngörülen ekonomik yavaşlamayı aşma kapasitesi de bulunan Türkiye, AB'ye ihtiyacı olan ekonomik desteği verebilecek durumda.

Yazıda ana muhalefet partisi CHP'nin Hazine konularından sorumlu sözcüsü olarak tanıtılan Faik Öztrak'ın, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafındaki her şeyi kontrol etmeye çalıştığı" şeklindeki sözlerine de yer veriliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ise muhalefetten gelen "Hükümet otoriterleşiyor" eleştirilerine karşı çıktığı belirtilen yazıda, bakanın asıl kaygılarından birinin kayıt dışı ekonomi olduğu kaydediliyor.