BIST 10.170
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.390,46
HABER /  DÜNYA

ABD'yi sarsan ajanın en büyük isteği

ABD'nin gizli telefon dinlemesini açığa çıkaran NSA çalışanı Snowden, en büyük isteğini açıkladı.

Abone ol

Snowden, elindeki belgeleri Amerikan kongresinde masaya yatırmak ve açıklamak istiyor.

Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Hans-Christian Ströbele, Rusya'nın başkenti Moskova'da ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden ile görüştü. 

Ströbele, Berlin'deki Federal Basınevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Snowden ile Moskova'da bir araya gelerek, casusluk iddiaları üzerine konuştuklarını ve Snowden'ın da konunun aydınlatılmasında Almanya'ya yardımcı olmak istediğini belirtti.

GARANTİ VERİLİRSE ALMANYA'YA GELMEYE HAZIR

Görüşmede Snowden'ın avukatının da bulunduğu ve kendisine Snowden'ın Almanya'ya seyahatinin mümkün olamayacağını ifade ettiğini vurgulayan Ströbele, "Ancak Snowden, Almanya İçişleri Bakanı'nın güvenlik ve ikamet konusunda garanti vermesi durumunda Almanya'ya gelmeye hazır" dedi.

Almanya'dan federal savcının, Rusya'ya giderek Snowden'ın ifadesine başvurabileceğini dile getiren Ströbele ancak Snowden'ın bu konuda çekinceleri olduğunu, Rusya topraklarında böyle bir uygulamanın sorun teşkil edebileceğini kendisine aktardığını dile getirdi.

Snowden'ın görüşmede özellikle ABD karşıtı olmadığını ve Amerika halkına zarar vermek istemediğini vurguladığını belirten Ströbele, ""Snowden'ın en büyük isteği, elindeki belgeleri Amerikan kongresinde masaya yatırmak ve açıklamaktır" ifadelerini kullandı.

Snowden ile dün Moskova’da görüşen ilk batılı siyasetçi olan Ströbele, Federal Basınevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Snowden’in casusluk skandalını aydınlatmaya hazır olduğunu, eski istihbaratçının ağır suçları çözmek istediğini söyledi. Snowden'ın elinde belge ve bilgiler bulunduğunu ve bunları açıklayabileceğini kaydeden Ströbele, Amerikan halkının bundan zarar görmemesine de dikkat ettiğini ifade etti.

Ströbele, Snowden’in sağlıklı ve neşeli olduğunu, dikkatli davrandığını ancak görüşmede tekrar tekrar aldığı risklere işaret ettiği kaydetti. Ströbele, Moskova’da dışarı çıkıp alışveriş yapıp yapmadığını sorduğunu, Snowden’ın buna olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Snowden’in burada söylediklerini anlatmak için yetki verdiğine işaret eden Ströbele, ABD’de, Avrupa’da ve Almanya’da milyonlarca kişinin insanın haklarını koruması yönündeki  yanlış gelişmelere karşı korumaya ilgili olduğunu vurguladı.

DİĞER PARTİ LİDERLERİ DE DİNLENMİŞ OLABİLİR

"Almanya’da Merkel dışında diğer parti liderleri de dinlenmiş olabilir" diyen Ströbele, kimin dinlendiği konusunda bilgisi olmadığını belirtti.

Snowden’ın Almanya için de önemli bir şahit olduğuna işaret eden Ströbele, Snowden’a bilgileri Almanya’da da anlatmaya hazır olup olmadığını sorduğunu, bunun üzerine Snowden'ın avukatının, "eski NSA çalışanının ifade vermek için Almanya’ya gidemeyeceğini söylediğini" dile getirdi.

Snowden’in Rusya’dan ayrılması durumunda yeniden bu ülkeye dönemeyeceğini ifade den Ströbele, "Snowden’ın gönderdiği mektubu, Başbakanlık, Federal Savcılık ve Federal Meclis Başkanlığı'na faksladım" ifadesini kullandı.

Snowden’in başka hükümetlere de mektup gönderip göndermediği yönündeki bir soru üzerine Ströbele, bunu bilmediğini, Snowden’in Almanya ve Fransa ile irtibatta olmasına özel önem verdiğini kaydetti. 

SNOWDEN'İN GÖNDERDİĞİ MEKTUP

 Edward Snowden, Moskova'da görüştüğü Alman milletvekili Ströbele'ye teslim ettiği mektupta, çalışmaları esnasında ABD hükümetinin hukuku sistematik biçimde ihlal ettiğine tanıklık ettiğini, bu konudaki kaygılarını dile getirdiğinde ise evini ve ailesini kaybettiğini, zulüm kampanyasıyla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Snowden, Alman yetkililere ulaştırması için Ströbele'ye teslim ettiği mektubunda, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Savunma İstihbarat Ajansı'nda sözleşmeli ve doğrudan ücretli teknik uzman olarak çalıştığını hatırlattı.

Snowden, şunları kaydetti:

"Şu anda uluslararası hukuk doğrultusunda bana tanınan geçici sığınma hakkı çerçevesinde Rusya Federasyonu'nda sürgünde yaşıyorum. Siyasi ifadede bulunmama ABD'den ve ötesinden gelen tepkiler beni cesaretlendirdi. Aralarında ABD'nin de bulunduğu dünyanın pek çok ülkesinden vatandaşlar ve yüksek yetkililer, her yanı kuşatan esrarlı izleme faaliyetlerinin ifşasını bir kamu hizmeti olarak değerlendirdi. Casuslukla ilgili bu ifşaatlar, daha önce gizlenen halkın güveninin suistimal edilmesiyle ilgili yeni yasaların ve politikaların gündeme getirilmesiyle sonuçlandı. Büyüyen bu bilginin topluma faydaları giderek daha açık hale geliyor. Çabalarımın sonucunun bariz biçimde olumlu olmasına karşın, hükümetim muhalefeti ihanet olarak değerlendirmeyi sürdürüyor ve savunma imkanı tanımayan ağır suçlarla siyasi konuşmayı suç kapsamına almayı istiyor. Fakat doğruları söylemek suç değildir."

Uluslararası toplumun desteğiyle ABD hükümetinin bu zararlı tavrı terk edeceğini savunan Snowden, Alman yetkililere seslenerek, "Bu insani durumun zorlukları ortadan kalktığında, hukuka uygun olarak ve makul biçimde, medyadaki haberlerle, özellikle belgelerin doğruluğu ve orijinalliğiyle ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması sorumluluğuna katkıda bulunabileceğimi ümit ediyorum. Durum çözüldüğünde sizinle kendi ülkenizde görüşmeyi dört gözle bekliyorum ve hepimizi koruyan uluslararası hukuku destekleme çabalarınız için size teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.