BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Öcalan'dan şehir tehdidi

Artan terör nedeniyle hergün bir eve ateş düşerken Öcalan yine tehdit etti. İşte o açıklamalar:

Abone ol

Öcalan tehditlerini savurmaya devam ediyor. "Öldürerek PKK yok edilemez” diyen Öcalan, çatışmaların şehirlere yayılması tehlikesi bulunduğunu söyledi.

Öcalan’ın BDP’ye de ilginç bir uyarısı oldu. Öcalan, Washington, Brüksel’de yurt dışı temsilcilik açmaya hazırlanan BDP’ye “Hewler daha önemli” diyerek ekonomik açıdan büyük önem taşıyan Erbil’i işaret etti.

Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi PKK’ya yakın internet sitesinde yayınlandı. Öcalan tehdit gibi uyarılarda bulundu. İşte o açıklamalar:

- BDP Hewlêr'de temsilcilik açacak sanırım. Orası çok hareketli bir yer. Brüksel önemlidir, Washington önemlidir ama Hewler daha önemlidir. Temsilcilik açılması önemlidir. Oradakiler bizim insanlarımız. Orada beşyüzü aşkın şirket var. Şimdiye kadar orada bir büronun olmaması hatadır

- “Hükümet'e, KCK'ye, BDP'ye ve tüm ilgililere sorunun demokratik çözümü için üç öneri getirdim. Birincisi, önce bir eylemsizlik, karşılıklı bir eylemsizlik durumu sağlanabilir. İkincisi, Meclis bünyesinde Güney Afrika benzeri bir Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulabilir. Çiller, Ağar ve dönemin diğer aktörlerini dinler. Güney Afrika'da başarılı oldu, çözüme götürdü, burada da başarılı olmaması için bir neden yok. Üçüncüsü de, belli bir alanda toplanmış güçlerin yurda dönüşü sağlanır. Öyle Habur'daki gibi değil, toplu bir geliş olur. Demokratik Anayasa çalışmaları ise BDP üzerinden yürür.

- Burada benim rolüm yanlış anlaşılıyor. Öyle kendisini kurtarmak istiyor gibi yaklaşımlar ucuz yaklaşımlardır. Benim içinde olmadığım bir sürecin başarı şansı yoktur, bu eşyanın tabiatı gereği böyledir.

- Öyle bazılarının dediği gibi vurarak, öldürerek PKK yok edilemez. Profesyonel ordu, teknolojik silahlar, bunlar PKK'yi yok edemez. Belki zarar verebilirler. Sonra Türkiye'den dünyanın dört bir tarafında yaşayan Kürtlerden oraya bir akış oluyor. Bu nedenle PKK bitirilemez. Kaldı ki çatışmaların şehirlere yayılması tehlikesi var. O zaman işin içinden çıkılamaz.

- Bir çözüm gelişmezse üç şey olabilir. Birincisi çatışmalı süreç, savaş devam eder, bu süreçte devlet PKK'ye büyük zarar da verebilir ama daha önce de söylediğim gibi PKK'nin bir direniş tarzı var, sürekli katılım kaynağı var, olanakları var, PKK'yi bitiremezler.

- İkincisi çatışmalı süreç daha da derinleşir, sürece yayılırsa, savaş uzarsa her iki tarafta da yozlaşma gündeme gelir, iki tarafta da çeteler türeyebilir. İşte devlet içerisinde jitem tarzı faili meçhuller, köy yakmalar gündeme gelir. Böyle zamanda PKK'de de çete benzeri şeyler gelişebilir.

- Üçüncüsü çatışmalar, savaş her tarafa sıçrar, şehirlere yayılır. Etnik-toplumsal çatışmalar gündeme gelir. Süreç kontrolden çıkar, kaos olur. Kimse kazanmaz, herkes kaybeder ama devlet daha büyük kaybeder.”