BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.382,38
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Gül Ankara Adliyesi'nde ifade verdi

11. Cumhurbaşbakanı Abdullah Gül, "Kayıp Trilyon Davası"nda kendi isteğiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdi.

Abone ol

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda bilinen adıyla Refah Partisi dönemine ait ‘kayıp trilyon’ davası bağlamında dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade verdi.

GEREKEN YAPILSIN DEMİŞTİ

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresinin bitmesini takiben Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlıkları nedeniyle işlem görmeyen hakkındaki davanın sonuçlandırılması için gerekli muamelenin yapılmasını istemişti.

Başsavcılığın ilgili dosyayı tekemmül ettirmek maksadıyla hukuki usuller çerçevesinde ifadeye davet etmesi neticesinde 11. Cumhurbaşkanı Gül dün savcılığa giderek ifadesini verdi.

KİMSE İMTİYAZLI DEĞİL

"Hukuk devleti budur, kimse imtiyazlı değildir, herkes gider ifade verir, suç var mı, yok mu diye karar verme yetkisi yargıya aittir" ifadelerini kullanan Gül, "Olay tarihi itibariyle Refah Partisi'nin Dış İlişkiler'den sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı sıfatını taşıdığını, esasen parasal hiçbir konuda hak, yetki ve sorumluluğu bulunmadığını; bununla birlikte davada adı geçen herkesin ifadesinin alınmış olması ve hukuka duyduğu saygı çerçevesinde ifade vermeye geldiğini" kaydetti.

26775787.jpg

BİZZAT İFADE VERDİM ÇÜNKÜ

'Kayıp trilyon' davasına bakan Ağır Ceza Mahkemesi’nin, kendisi gibi ilgisiz bütün parti yetkilileri hakkında ve özellikle de Refah Partisi’nin bu konularla ilgili Genel Muhasibi hakkında bile beraat kararı verdiğini hatırlatan Gül, "Hukukun tüm koşullarıyla eksiksiz ve kusursuz olarak işlemesi, hiçbir konuda en küçük bir kuşkunun hiçbir taraf için kalmaması maksadıyla bizzat ifade verdiğini" belirterek, bu işlemin tamamlanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir.

GÜL'ÜN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Abdullah Gül’ün avukatı Ömer Küçüközcan, Ankara Adliyesi’ne mesai bitmek üzereyken gittiklerini ifade ederek “Doğru, gittik. O ifade verildi. Mesai bitmek üzereyken gidildi. 45 dakika civarı sürdü. Soruşturmaya konu olay ile ilgili Abdullah Bey’in hiçbir alakası olmayan bir konu. Tek sıfatı o dönem o partide genel başkan yardımcı olmasıydı. Ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıydı. Parasal konuda hiçbir hakkı yok, yetki yok. Kendisi ile aynı statüde bulunan parasal hiçbir hak ve yetkisi bulunmayan tüm insanlar zaman içinde bu dosyadan aklandılar. Beyefendi de dokunulmazlığı sebebi ile bu döneme geldi. Davet üzerine gittik. Konu ile ilgili bilgilerini sordular. Parasal konu ile hiçbir bilgisinin olmadığı, ilgisinin olmadığını açıkladı. Konu bundan ibaret… Nezaket kuralları çerçevesinde bir işlem yapıldı. Hukuk ‘bir daha gel’ derse gideriz, Ama hukukun ‘bir daha gel’ demesini gerektiren bir şey olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Abdullah Gül’ün ifadesini, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zeki Bayrak’ın aldığı öğrenildi.

necmettin-erbakan-meraklisite.jpg
KAYIP TRİLYON DAVASI NEDİR?


11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kayıp Trilyon davası için dün akşam 45 dakika ifade verdi. Kayıp Trilyon Davası 28 Şubat süreci sonrası Refah Partisi’nin 1998 senesinde kapatılmasından sonra aldığı 1 trilyon liralık hazine yardımını devlete iade etmemesi üzerine açılan davaydı.

Dava sonucu Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan ‘özel belgede sahtecilik suçundan’ 2 yıl 4 ay hapse mahkum olmuştu. Erbakan’ın bu cezası daha sonra ev hapsine çevrildi. Cezası daha sonra dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedildi. Kayıp Trilyon davası sonucunda Refah Partisi’nin 68 yöneticisi Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafında 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Erbakan ev hapsi ve af sürecinden sonra siyasi haklarına yeniden kavuşmuştu.