BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.437,39
HABER /  DÜNYA

ABD’li öğrencilere Türkiye’yi anlattılar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, UCLA Üniversitesi Anderson İşletme Fakültesi’nde Amerikalı öğrencilere...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, UCLA Üniversitesi Anderson İşletme Fakültesi’nde Amerikalı öğrencilere Türkiye hakkında bilgi verdi.
TOBB tarafından organize edilen etkinlikte konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin gelişimini anlatarak, özel sektör yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hisarcıkoğlu, UCLA Global Yönetim Merkezi’nde düzenlenen programda, "Son dönemde, iç talepte büyüme limitlerine varırken, yükselen piyasalardaki büyüme de aşağı yönlü seyrediyor" dedi.
İhracatın Türkiye için büyük önem arz ettiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bununla birlikte Türkiye’nin en büyük ihracat ortağı olan Euro bölgesinin geleceği belirsizliğini sürdürüyor. ABD, (başkent Washington) DC’de malum meselelerden dolayı sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Ortadoğu’ya baktığımızda, Arap Baharı’nı görüyoruz, ki beklediğimizden de daha uzun ve sancılı bir değişim süreci olacak" şeklinde konuştu.
Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, bir girişimci olarak hala iyimser olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Tüm girişimciler iyimserdir ama ben niçin iyimserim onu açıklamak istiyorum: 1980’da, yani bundan yaklaşık 30 yıl önce Türkiye’nin ihracatı sadece 3 milyar dolardı ve bunun da yüzde 90’ını tarım ürünleri oluşturuyordu. Bugün ise ihracatımız 150 milyar doları geçti ve bunun da yüzde 94’ü üretimden geliyor" dedi. Hisarcıklıoğlu ayrıca Türkiye’nin turizm ve inşaat gibi sektörlerde kaydettiği "başarı hikayelerini" anlatarak, bu sektörlere ilişkin bilgiler verdi.

ALİ BABACAN
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği reformlardan bahsederek, demokrasi ve özgürlük alanlarında atılan adımları anlattı. Babacan, "Türkiye, son 10 yılda çok önemli bir değişim sürecinden geçen bir ülke. Birçok siyasi reformlar yapıldı. Gerçekleştirdiğimiz sosyal değişim de çok önemli. Ekonomiyi değiştiren birçok ekonomik reformlar yaptık. Kişi başı gelir 3,500 dolardan 10.800 dolara çıktı. Satın alma gücü paritesine göre 17.000 dolar civarında" şeklinde konuştu.
Siyasi reformların Türkiye’nin başarısında kritik rol oynadığını ifade eden Babacan, bu reformların demokratik sistemi çok daha işlevsel hale getirdiğini, özgürlükler, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki uygulamaları iyileştirdiğini söyledi.
"Bunlar, bir ülkenin güçlü bir ekonomiye sahip olması için olmazsa olmazları" diyen Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’nin önünde siyasi reformlar olarak hala uzun bir listenin bulunduğunu kaydetti.
Babacan ayrıca, "Sosyal reformlar da bizim çok önemliydi. Türkiye’de şu an 400’den fazla ulusal, bölgesel, yerel çapta televizyon kanalı; 1.100 radyo istasyonu ve binlerce dergi ve gazete var" diye konuştu.
(İHA)