BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Yemen'de rehine operasyonu

Yemen'de El Kaide tarafından rehin tutulduğu söylenen ABD'li gazeteci Luke Somers'in kurtarılması için bir operasyon düzenlendiği ancak Somers'in bulunamadığı açıklandı.

Abone ol

ABD Yemen'de El Kaide tarafından rehin tutulan gazeteci Luke Somers'i kurtarmak için bir operasyon düzenlediğini açıkladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada Başkan Barack Obama'nın operasyon için onayı geçen ay verdiği söylenerek, ABD vatandaşı Somers'in orada bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada "Ne yazık ki, Luke orada değildi, ancak başka ülkelerden rehineler oradaydı ve onlar kurtarıldı" denildi.

ABD'nin açıklaması Çarşamba günü geç saatlerde sosyal medyada yayınlanan bir videonun ardından geldi.

Videoda El Kaide'nin Yemen'deki koluna üye bir militan olduğunu söyleyen bir adam istekleri karşılanmazsa Somers'i öldüreceklerini söylüyordu. Kendisini Somers olarak tanıtan biri de, videoda hayatının tehlikede olduğunu söylüyor ve yardım istiyordu. Videonun gerçekliği henüz bağımsız kaynaklarca kanıtlanabilmiş değil.

2013 yılında kaçırılan 33 yaşındaki Somers, yerel haber mecraları için gazeteci ve foto muhabiri olarak çalışıyordu. Somers'in çalışmaları aralarında BBC'nin haber sitesinin de olduğu bir takım uluslararası kuruluşlarda da yayınlanmıştı.

7 El Kaideli öldürülmüştü

25 Kasım'da ABD ve Yemen güçleri altı Yemenli, bir Suudi ve bir Etiyopyalı rehineyi Hadramavt eyaletinin uzak bir noktasında bulunana Hacr El Sayar bölgesindeki bir mağaradan kurtarmıştı.

Operasyonda yedi El Kaide üyesinin öldüğü söylenmişti.

Ulusal Güvenlik Konseyi operasyon hakkında başka bilgi verilemeyeceğini söyledi.

Somers'in öldürmekle tehdit edildiği video, ABD'li gazetecilerin Irak ve Suriye'de geniş alanları kontrolünde bulunduran ve kendisine İslam Devleti adını veren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından videoya çekilerek öldürüldüğü bir döneme denk geldi.

El Kaide'nin Yemen kolu da, ABD tarafından örgütün en tehlikeli kollarından biri olarak kabul ediliyor.

Ülkenin doğusunda bulunan örgüt, "Arap Baharı" olarak adlandırılan ayaklanmalarla 2011 yılında Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in koltuğundan indirilmesinin ardından güçlendi.