BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.430,50
HABER /  DÜNYA

ABDden üstü kapalı uyarı

ABD, Irak'ın bütün komşularına, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeleri konusunda uyarıda bulundu

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın bütün komşularına, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeleri ve sınırlara ilişkin konularda Irak hükümetiyle çalışmaları çağrısında bulunduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack'a, günlük brifinginde, Türk ordusunun Kuzey Irak'a kaçmak isteyen PKK teroristlerini Kuzey Irak'a geçerek izleme hakkının olduğu yönünde gelen açıklamalar konusunda ABD'nin bir yorumu olup olmadığı soruldu.

McCormack, ''bu, Türk hükümetiyle diyaloğumuzun sürdüğü bir konu. Irak'ın bütün komşularına, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeleri, sınırlara ilişkin dile getirmek istedikleri konularda Irak hükümetiyle çalışmaları ve yapılacak herşeyin, şeffaf şekilde ve karşılıklı anlaşma yoluyla yapılması çağrısında bulunuyoruz'' yanıtını verdi.

Sözcü McCormack, ''biliyorum ki, PKK, PKK sığınaklarının peşinden gidilmesi ve PKK'nin faaliyet gösterdiği alan, Türk hükümeti için haklı şekilde çok hassas bir konu. Çünkü PKK terorist bir örgüt ve çok
ama çok sayıda masum sivilin ölümünden sorumlu'' diye konuştu.

McCormack, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in son Ankara ziyareti sırasında konunun Türk hükümetiyle görüşüldüğünü belirterek, ''Irak'ta yeni hükümetin kurulmasının ardından, Türk-Amerikan-Irak
hükümetleri arasındaki üçlü mekanizmanın yeniden harekete geçirilerek, bu terörist unsurların nasıl takip edilebileceği konusunda çalışılacağını umuyoruz'' dedi.