BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.416,03
HABER /  DÜNYA

ABD'den Ukrayna'ya ince mesaj

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carnay, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carnay, Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin, şiddetin azaltılması, anayasal değişim, koalisyon hükümeti ve erken seçimlerin savunucusu olduklarını belirterek, "Hadiselere yol gösterecek sarsılmaz ilke, Ukrayna halkının kendi geleceğini belirleyecek olmasıdır" ifadesini kullandı.

Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, Washington’ın Ukrayna’daki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek, “Biz, şiddetin azaltılması, anayasal değişim, bir koalisyon hükümeti ve erken seçimlerin sürekli savunucusu olduk. Bugünkü gelişmeler bizi bu hedefe daha da yaklaştırabilir. Hadiselere yol gösterecek olan sarsılmaz ilke, Ukrayna halkının kendi geleceğini belirleyecek olmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Carney, Ukrayna parlamentosu Rada’daki yapıcı çalışmalardan da memnuniyet duyduklarına değinerek, ülkede geniş kapsamlı teknokrat bir hükümetin oluşturulması çağrısında bulundu.

Ukrayna’da eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılmasından da memnuniyet duyduklarını aktaran Carney, uzun süredir uygun bir tıbbi tedaviye ihtiyacı olan Timoşenko’ya acil şifa diledi.

Carney, açıklamasında şunları kaydetti:

“Tüm tarafların şiddeti sona erdirmesi ve barışçıl, demokratik diyalog, Ukrayna’nın anayasası ve hükümet kurumları çerçevesinde çalışmalara odaklanılması çağrımızı sürdürüyoruz. İleride, güçlü, refah, birleşik ve demokratik bir Ukrayna’yı desteklemek için müttefiklerimizle Rusya’yla ve uygun Avrupalı ve uluslararası organizasyonlarla birlikte çalışacağız. Gelecekte, Ukrayna halkı, ABD’nin Ukrayna ile uzun soluklu ilişkilerine değer verdiğini, demokrasi ve ekonomik kalkınma peşinde koşan onları destekleyeceklerini bilmelidir.”