BIST 9.886
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.449,23
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Türkiye yerine YPG'yi tercih için üç neden

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin bugünkü köşesinde ABD'nin Türkiye yerine YPG'yi seçmesinin nedenlerini ve Washington'un kaygısını yazdı.

Abone ol

ABD yönetimini terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'yi ağır silahlarla donatma kararı Türkiye'nin tepkisi çekti. Peki Trump yönetimi DEAŞ'a karşı neden Türkiye yerine YPG'yi seçti?

Merak edilen soruya Hürriyet yazarı Sedat Ergin bugünkü yazısında verdi. Hürriyet yazarı Sedat Ergin, ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından The Atlantic Council’in Ortadoğu Merkezi direktörü olan Frederic Hof’un dün yayınladığı makaleden alıntı yaparak veriyor:

KOBANİ KUŞATMASI, REDDEDİLEN 1 MART TEZKERESİ VE SON SİNCAR OPERASYONU

"Hof’a göre, PYD’nin askeri kanadı olan YPG, IŞİD’e karşı cephede pekâlâ becerikli olduğunu kuşatma sırasında ABD’li askerlere kanıtlamıştır. Ortadoğu’dan da sorumlu olan ABD Merkez Komutanlığı ile YPG arasında işbirliği bu kuşatmanın püskürtülmesi sırasında başlıyor. ABD’nin hava gücü ile karada YPG’nin muharip unsurlarının girdiği işbirliği, IŞİD kuşatmasının kırılması ve bu örgüte IŞİD’e ağır zayiat verdirilmesinde başlıca rolü oynuyor.

Hof, meselenin Türkiye’yi ilgilendiren kritik noktasını şöyle anlatıyor:

“Ankara’nın Kobani’deki savaş sırasında mesafeli bir şekilde durması bazı Amerikan askeri çevrelerinde Türkiye’nin problemli olduğu yolundaki algıları derinleştirdi. Bu algıların başlangıcı aslında Ankara’nın 2003 yılında ABD’nin Irak’a karşı kuzey cephesini açabilmesi için Türk topraklarının kullanmasına izin verilmemesi yönündeki kararına kadar gitmektedir.”

WASHINGTON ERDOĞAN’A NEDEN ÖFKELİ

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kısa bir süre önce Suriye’deki bazı PYD hedeflerini havadan bombalamasının Washington’da yol açtığı tepkilerin de ABD’nin bu kararı aldığı süreçte etkili olduğu anlaşılıyor."

Eski bir asker olan Andrew Exum’un “The Atlantic” dergisinin web sitesinde çıkan yazısına değinen Ergin, Exum'un paylaştığı ilginç bilgiyi köşesinde aktardıktan sonra Washington'da Türklerle igili duyulan kaygıyı aktararak yazısını tamamladı:

OBAMA’DAN TRUMP’A ‘BİZ YAPALIM’ ÖNERİSİ

"Türkiye ile ilişkilerde sorun yaratacağı tahmin edildiği için Obama yönetimi kasım ayındaki başkanlık seçiminden hemen sonra Suriyeli Kürtleri silahlandırma projesini giderayak hayata geçirmek istemiş ve seçimi henüz kazanmış olan Trump’ın ekibine niyetini bildirmiş. Bu öneri Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice tarafından o tarihte Trump’ın güvenlik danışmanı olan Mike Flynn’a iletilmiş. Exum, “Böylelikle sorumluluğu Obama yönetimi alacak, Trump da temiz bir sayfayla başlayacaktı” diyor. Ancak o dönemde Türkiye’nin lobicisi durumunda olan Flynn bu öneriyi reddetmiş.

TÜRKLERİN SURİYE'DE İŞLERİ BOZABİLME İHTİMALİ KAYGILANDIRIYOR

Eski Pentagon yetkilisinin Trump’ın kararı sonrası ciddi bir endişesinin de bulunduğu anlaşılıyor. Şöyle diyor: “Suriye’de işler Türkiye’nin istediği yönde gitmeyebilir. Ama bu Türkiye’nin işleri bozan bir aktör (spoiler) haline gelip, süreç içinde herkesin hayatını berbat bir hale getiremeyeceği anlamına gelmiyor.”

Anlaşılan Türkiye’nin –isterse- Suriye’de işleri bozabilme ihtimali, Washington cephesinde pek dışlanmıyor."