BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.433,88
HABER /  GÜNCEL

ABD'den 'Rusya Suriye'ye askeri yığınak yapıyor' iddiası

ABD, en az üç Rus askeri kargo uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine indiğini ve hava operasyonları için teçhizat taşıdığını iddia etti. Suriye ve Rusya ise iddiaları reddediyor.

Abone ol

Suriye ordusunun kullandığı zırhlı araçların önemli bölümü Rus yapımı.

En az üç Rus askeri kargo uçağının son birkaç gün içerisinde Suriye'nin Lazkiye kentine indiği ve hava operasyonları için teçhizat getirdiği iddia ediliyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ABD'li yetkililer, iniş yapan iki uçağın dünyanın en büyük kargo uçakları arasında yer alan Antonov 124 Condor tipi olduğunu ifade etti ve "Ruslar yüzlerce kişiyi barındırabilecek prefabrik evlerin yanı sıra hava kontrol ekipmanları taşıdı" dedi.

Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya'nın son askeri sevkiyatla birlikte Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'de bir hava üssü oluşturmayı amaçladığı da iddia edildi.

Antonov 124, dünyanın en büyük kargo uçakları arasında yer alıyor.

Washington'dan gelen açıklamalarda Rusya'nın Beşar Esad'a desteğini artırma girişiminde bulunmasının kaygı verici olduğu dile getirilmişti.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Cook, "En büyük endişemiz, Esad'a verilecek her desteğin ülkeyi daha da istikrarsız hale getirecek olmasıdır" dedi.

Suriye: Batılı istihbarat servislerinin oyunu

Suriye ise ABD'nin 'Rusya Suriye'de yığınak yapıyor' iddialarını reddediyor.

Suriye İletişim Bakanı Omran El Zubi dün yaptığı açıklamalarda "Suriye topraklarında ordumuzla birlikte hareket eden bir Rus askeri varlığı ne karada, ne havada ne de denizde var" dedi.

Zubi, iddiaların Batılı istihbarat servislerince ortaya atıldığını ve Suriye ordusunun radikal İslamcı örgütlerle mücadele edemediği algısını oluşturmayı amaçladığını savundu.

Zubi, "Bu sayede isyancı gruplara desteği meşrulaştırmaya çalışıyorlar" dedi.

Rusya da askeri yığınak yapıldığı iddialarını reddediyor.

Rusya Dışişleri Bakanılığı'ndan yapılan açıklamada Rusya - Suiriye arasındaki geleneksel bağların korunduğu ve Moskova'nın 'Müttefik Beşar Esad'ı' desteklediği belirtildi.